null Beeld

Mond-op-mondbeademing bij reanimatie is vanaf vandaag weer toegestaan

Verpleegkundigen,

artsen, burgerhulpverleners én omstanders mogen vanaf vandaag weer mond-op-mondbeademing

uitvoeren tijdens een reanimatie. De afgelopen maanden gebeurden reanimaties zonder

mond-op-mondbeademing, omdat het gevaar te groot was dat de hulpverleners het

coronavirus op konden lopen.

Nu de verspreiding van het virus enigszins is afgenomen, is het volgens de Nederlandse Reanimatie Raad weer verantwoord om ook mond-op-mondbeademing weer toe te staan.

Lastige beslissing

De Nederlandse Reanimatie Raad besloot in maart dat het beter was om voorlopig geen mond-op-mondbeademing uit te voeren. Een lastige beslissing, zegt een woordvoerder tegen Metronieuws. Het is in dit geval altijd een afweging tussen het beschermen van een hulpverlener, en de beste zorg bij een hartstilstand. Dat het nu weer mogelijk is, vindt de raad dan ook erg fijn. Reanimeren is ook zonder mond-op-mondbeademing wel te doen, maar de resultaten zijn niet direct vergelijkbaar. “Beademing is een essentieel onderdeel van de reanimatie, naar onze mening,” zegt een woordvoerder. “Hoe kun je bloed rondpompen als er geen zuurstof in zit?”

Lees ook: Wat als je hart er nu mee stopt, wil jij dan wel of geen reanimatie?

Uitzonderingen bij coronaklachten

In principe kan volgens de Nederlandse Reanimatie Raad reanimatie nu dus weer plaatsvinden, zoals dat gebeurde voor de coronacrisis. Toch zijn er wel een aantal punten waar nog op gelet moet worden. Als de hulpverlener -óf één van zijn of haar huisgenoten- last heeft van klachten die bij het coronavirus passen, mag deze persoon helemaal niet reanimeren. Ook als de patiënt coronaklachten heeft of zelf het coronavirus heeft, wordt mond-op-mondbeademing nog afgeraden. Dan moet de hulpverlener de mond en neus van het slachtoffer afdekken met een stoffen doek, kledingstuk of mondmasker, en vervolgens starten met aanhoudende borstcompressies tot een AED arriveert.

Extra mensen overleden

Hoeveel mensen zijn overleden door de tijdelijke stop van mond-op-mondbeademing, die anders mogelijk wel gered hadden kunnen worden, is volgens de organisatie onbekend. Daarentegen is er ook niet bekend hoeveel levens van hulpverleners er gespaard zijn, omdat zij door deze maatregelen het coronavirus niet gekregen hebben. De kans dat iemand besmet wordt bij mond-op-mondbeademing bij een coronapatiënt is volgens een woordvoerder namelijk bijna honderd procent.

Bron | Metronieuws, Nederlandse Reanimatie Raad

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in de winkel of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden