null Beeld

Moeten we vanaf volgend jaar gaan bijbetalen voor medicijnen?

Slik je medicijnen die vergoed worden door je zorgverzekering? Het zou zomaar zo kunnen zijn dat je vanaf volgend jaar moet bijbetalen om jouw pillen te krijgen. Minister Bruins voor Medische Zorg gaat de maximale vergoeding voor medicijnen verlagen. 

Het zou gaan om maximaal zes miljoen patiënten die mogelijk zullen moeten bijbetalen om hun medicatie te krijgen.

Gemiddelde prijzen

De vergoedingen voor geneesmiddelen worden berekend als gemiddelde van alle soorten medicatie in die soort. Voor de vergoeding van bloeddrukmedicijnen kijkt de overheid bijvoorbeeld naar het gemiddelde van alle geneesmiddelen in die categorie. Als je een medicijn gebruikt waarvan de prijs hoger ligt dan dit vergoedingslimiet, moet je dus bijbetalen. De huidige vergoedingen van medicatie zijn gebaseerd op de gemiddelde geneesmiddelenprijzen in 1998.

140 miljoen euro

Inmiddels zijn de prijzen van geneesmiddelen veranderd en bestaat er vaak een goedkoper alternatief dan in 1998. Dit goedkope alternatief wordt met deze nieuwe regeling dus vaker gekozen, omdat de patiënten hier niet voor bijbetalen. Bruins hoopt dat fabrikanten door deze vergoedingsregels de prijzen verlagen, omdat anders hun merkmedicijn minder voorgeschreven zal worden. De verlaging van deze vergoeding zou zo’n 140 miljoen euro per jaar moeten opleveren, én dus een verlaging van de medicijnprijzen door farmaceuten.

Lees ook: Apothekers kunnen vanaf nu medicijnen op basis van jouw dna leveren

Uitzonderingen

Patiënten hoeven alleen bij te betalen als er een geschikt medicijn bestaat dat wel binnen het vergoedingslimiet valt. Mensen die niet kunnen kiezen voor een goedkoper medicijn, bijvoorbeeld door een allergie of andere medische reden, hoeven volgens de minister dus niks extra te betalen. Mensen die wel moeten bijbetalen, zullen volgens het ministerie maximaal 250 euro per jaar extra kwijt zijn.

Halverwege 2021

De nieuwe vergoedingslimiet moet halverwege 2021 ingaan, het duurt dus nog wel even voor de vergoeding van je medicijnen verandert. De komende tijd gaat het ministerie eerst in gesprek met artsen, apothekers, zorgverzekeraars en fabrikanten, zodat deze verandering goed voorbereid is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden