Moet je na een boosterprik een nieuw coronabewijs aanmaken? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet je na een boosterprik een nieuw coronabewijs aanmaken?

Heb jij de uitnodiging voor een boosterprik al ontvangen of heb je ‘m er zelfs al inzitten? Dan vraag je je misschien af: moet je ook een nieuw coronabewijs aanmaken als je de boosterprik hebt gehad? We leggen je uit hoe het zit.

En hoe zit het met de geldigheid van je coronabewijs?

Een nieuw coronabewijs na een boosterprik

Op veel plekken moet je tegenwoordig een coronabewijs kunnen laten zien. Deze QR-code ontvang je wanneer je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of als je negatief getest bent op het virus. Maar daardoor vraag je je misschien ook af: heb je met die boosterprik dan een nieuw coronabewijs nodig? Vooralsnog blijft volgens de website van Rijksoverheid je huidige coronabewijs ook na een boostervaccinatie geldig. Je coronabewijs wordt wel aangevuld met de extra prik, maar je hoeft dus niet weer twee weken te wachten voordat deze erin staat en je een QR-code krijgt. Ook als je besluit om de extra vaccinatie niet te nemen kun je de QR-code nog blijven gebruiken.

Let op met je coronabewijs voor het buitenland

Volgens Rijksoverheid blijft zowel je coronabewijs voor toegang tot locaties en activiteiten in Nederland als die voor reizen binnen Europa geldig. Toch lijkt het twijfelachtig of dit voor elk land het geval is. Sommige Europese landen trekken namelijk hun eigen plan als het op de QR-codes aankomt. Zo zou Frankrijk alle 65-plussers verplichten om voor 15 december de boosterprik te nemen. Doen zij dit niet? Dan vervalt hun coronabewijs. Dit zou mogelijk ook betekenen dat Nederlanders hierdoor voor Frankrijk zonder de boosterpik geen geldig coronabewijs meer hebben.

Lees ook:
Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Geldigheid van coronabewijzen

Ook kan de geldigheid van een coronabewijs per land verschillen. Zo mag een QR-code in Oostenrijk na 6 december niet ouder zijn dan 9 maanden. In Nederland is een vaccinatiebewijs voorlopig nog onbeperkt geldig. Als het duidelijk wordt hoe lang een vaccinatie precies beschermt, kan de geldigheid van de QR-code daar op worden afgestemd. De Europese Commissie heeft wel voorgesteld om aan alle vaccinatiebewijzen een geldigheid van 9 maanden te hangen. Daarna zou een boosterprik nodig zijn om met je coronabewijs te kunnen reizen. Of Nederland dit voorstel ook overneemt dat is nog niet duidelijk. Heb je een coronabewijs nadat je hersteld bent van het virus? Dan blijft je QR-code vanaf 11 dagen na een positieve test voor 365 dagen geldig.

Bron | MaxVandaag, Rijksoverheid, CoronaCheck
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden