null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Moet het filmen van slachtoffers strafbaar worden? Dít vinden jullie

Vlak na de aanslag op Peter R. de Vries verschenen op social media tal van video's van de zwaargewonde misdaadverslaggever. De politie riep op om deze beelden niet te delen.

Zouden zulke acties harder moeten worden aangepakt? We vroegen jullie mening.

Verspreiden video's van slachtoffers

Peter R. de Vries werd op dinsdag 6 juli neergeschoten in Amsterdam. Op sociale media circuleerden video's van de duidelijk herkenbare De Vries. Het komt helaas vaker voor dat omstanders foto's of video's maken van personen die zwaargewond zijn. En het wordt nog pijnlijker voor slachtoffers en hun naasten wanneer die beelden ook nog eens online worden verspreid op sociale mediakanalen.

Onderzoek

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 88% van de Nederlanders vindt dat het filmen van een ongeluk onacceptabel is. Ruim 66% geeft aan dat er situaties zijn waarin ze het filmen door omstanders wél nuttig vinden. Bijvoorbeeld als bewijsvoering bij een misdrijf. Op dit moment is het in Nederland niet strafbaar om beelden te maken van slachtoffers. Wel is het meerdere keren in de politiek besproken. Zo kwamen vorig jaar het CDA, PVDA en GroenLinks al met een wetsvoorstel om het delen van gemaakte foto's of filmpjes van slachtoffers te beboeten met 21.000 euro of een celstraf.

Dit vinden Margriet-lezeressen: 'Ik kan niet begrijpen dat je op zo'n moment naar je telefoon grijpt'

Moet het filmen van slachtoffers strafbaar worden? We vroegen jullie via onze Facebookpagina wat jullie hiervan vinden. Een greep uit de reacties:

  • “Absoluut. Ik moet er niet aan denken dat ik of een van mijn geliefden op straat ligt te creperen en je dat vervolgens op internet terugziet.” - Lezeres Sascha van der Heide
  • “Je kunt een situatie filmen om eventueel in een later stadium aan de hulpdiensten te overhandigen. Maar filmen uit sensatiezucht moet strafbaar worden, evenals het verspreiden van de beelden.” - Lezeres Marina van de Ven
  • “Ik kan niet begrijpen dat je in zo'n geval naar je telefoon grijpt om te filmen. Ik zeg: verbieden, vooral ter bescherming van slachtoffers en hun dierbaren.” - Lezeres Elli Ramautar
  • “Neem George Floyd; zonder het filmen door omstanders was de agent zeer waarschijnlijk niet veroordeeld. Verbied daarom niet het filmen, maar het openbaar maken van video's op Youtube, Twitter of andere kanalen.” - Lezeres Diana de Ruiter-Poelman
  • “Het getuigt niet van enig respect voor slachtoffers en mag van mij worden bestraft.” - Lezeres Corry van Berkel

Dit zeggen experts over het filmen van slachtoffers

Uit de reacties blijkt dus dat jullie het veelal eens zijn: het filmen, of in ieder geval het verspreiden van video's van, slachtoffers zou verboden moeten worden. Maar in hoeverre is dit haalbaar? Dit zeggen experts:

“In beginsel is het een heel erge inbreuk op de privacy om iemand die zwaargewond op straat ligt te filmen. Maar tot op zekere hoogte hebben mensen ook vrijheid van meningsuiting. Het hangt van nuances af: welke weegt zwaarder?” - Hoogleraar ICT en recht Frederik Zuiderveen Borgesius op nu.nl.

“Het komt te vaak voor dat ramptoeristen slachtoffers van ongevallen of geweld filmen en de beelden online zetten. Niet altijd met kwade bedoelingen, maar dat maakt het niet minder pijnlijk voor slachtoffers en hun naasten. Door het strafbaar te maken, komt er een einde aan die zinloze pijn.” - GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge op de website.

Bron | AD, Rode Kruis, groenlinks.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 32 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: een interview met Antje Monteiro, alles over fit ouder worden, een minicursus fotograferen, op tuintour door Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden