null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Minister De Jonge krijgt dikke knuffel van Fred bij gehandicapteninstelling

We mogen wat

minder knuffelen, maar Fred kon zich gisteren niet meer inhouden. Fred gaf

minister Hugo de Jonge een dikke knuffel toen hij hem zag bij het prikmoment in

de gehandicapteninstelling waar hij woont. Een ontroerend moment voor iedereen,

vertellen omstanders.

Samen met medebewoners van 's Heeren Loo kreeg Fred gisteren de eerste prik tegen het coronavirus. “Met vastberaden passen liep hij op me af en voor ik er erg in had, had ik een stevige knuffel te pakken van Fred”, schrijft De Jonge over het moment op zijn Instagramkanaal.

Fred

De bewoners van ’s Heeren Loo in Monster waren volgens Nanda Troost, woordvoerder van de gehandicapteninstelling, zo goed mogelijk voorbereid op wat er zou komen. Toch was iedereen wel een beetje gespannen, vertelt ze aan RTL Nieuws. Waaronder ook Fred. “Fred vond het spannend, maar was ook heel blij. Hij zag het als een feestje." Toen Fred naar binnen mocht en de minister zag, kon hij zich niet inhouden. Ondanks alle strenge protocollen en de goede organisatie, liep hij met grote stappen naar minister De Jonge toe voor een knuffel.

Een knuffel voor minister De Jonge

"Niemand zag dit aankomen”, vertelt Troost. “Maar we keken elkaar aan en iedereen wist: dit moesten en konden we niet tegenhouden. En ook de minister voelde dat heel goed aan. Dat deed hij heel spontaan en goed.” Op zijn Instagrampagina reageert Hugo de Jonge zelf ook op het moment gisteren. Hij noemt het prikmoment ‘een feest om bij te mogen zijn.’

Anderhalve meter extra moeilijk

Anderhalve meter afstand houden en niet knuffelen, is voor veel mensen met een verstandelijke beperkingen extra moeilijk. Ze kunnen zich vaak niet goed uiten in woorden. “Een knuffel of aanraking is het enige wat ze hebben. Sommigen zitten de hele dag bij je op schoot. Ze begrijpen corona en de gevolgen niet. En dat kun je deze mensen niet kwalijk nemen. We mogen ze dat niet afpakken”, vertelt de woordvoerster. Ook De Jonge schrijft dat het “fantastisch is dat we begonnen zijn met het vaccineren van kwetsbare bewoners van de instellingen voor gehandicaptenzorg, voor wie afstand houden vaak onmogelijk is.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | ANP

null Beeld

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelHollandse Hoogte / Robin Utrecht

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden