null Beeld

Minister de Jonge geeft toe: ‘We hadden eerder kunnen vaccineren’

De afgelopen weken klonk al de nodige kritiek op het vaccinatiebeleid van minister Hugo de Jonge: veel mensen vroegen zich af hoe het kon dat andere Europese landen al eerder begonnen met vaccineren. De Jonge heeft nu laten weten dat hij inderdaad een fout heeft gemaakt.

'We hebben altijd gezegd dat je wendbaar moet zijn in de uitvoering, maar we zijn onvoldoende wendbaar gebleken', zo schrijft hij maandag in een Kamerbrief.

'We hadden eerder kunnen vaccineren'

Volgens De Jonge hadden we een paar dagen eerder kunnen vaccineren als de GGD’s in een eerder stadium waren gewaarschuwd klaar te staan voor de vaccinatiecampagne. 'Ik had de GGD’s eerder kunnen vragen berekend te zijn op eventualiteiten. Daar had versnelling in kunnen zitten.' De minister laat weten dat het er lange tijd niet naar uitzag dat het vaccin van Pfizer/BioNTech als eerste zou worden goedgekeurd.

Toen echter bleek dat het vaccin sneller op de markt zou komen dan dat van AstraZeneca, was de infrastructuur om het Pfizer-vaccin zorgvuldig te kunnen verplaatsen nog niet klaar. Dit heeft vooral te maken met de lage temperatuur waarop het vaccin bewaard moet worden. Hier was een andere strategie voor nodig dan de bestaande strategie.

Lees ook: Déze beroepsgroep wordt nu ook met prioriteit gevaccineerd

Geen verwijten naar GGD

De Jonge komt ook terug op een eerdere uitspraak die hij deed. Toen hem een tijdje geleden gevraagd werd hoe het kon dat andere Europese landen al eerder met vaccineren waren begonnen, liet hij weten dat die andere landen vooral een symbolische prik zetten. Nu laat hij weten dat die symboliek wél degelijk belangrijk is. 'Iedere prik telt', aldus De Jonge. Met de kennis die hij nu heeft, is hij ook van mening dat hij de GGD’s eerder had kunnen vragen om de ICT-systemen voor te bereiden op goedkeuring van andere vaccins.

Al benadrukt hij wel dat hij de GGD hierin geen verwijten maakt, maar de schuld vooral bij zichzelf legt. 'Als ik zelf de GGD eerder had gevraagd klaar te staan, dan had dat gescheeld.' Al met al is het volgens De Jonge lastig om te zeggen hoeveel tijdwinst er geboekt had kunnen zijn.

Vandaag stevig debat verwacht

Vandaag zal geen gemakkelijke dag voor de minister worden; er wacht hem een stevig debat over zijn vaccinatieaanpak. Meerdere partijen hebben de afgelopen weken kritiek geleverd op de aanpak van het kabinet. Hoewel De Jonge aangeeft dat hij niet op de kritiek en het debat vooruit wil lopen, snapt hij wel dat er behoefte is aan uitleg van zijn kant. 'Uiteraard vind ik het terecht dat de Kamer vraagt om reflectie.'

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | ANP

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden