null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Minder testen, meer besmettingen: aantal positieve coronatesten bijna verdubbeld

Het aantal positieve coronatesten is de afgelopen week bijna verdubbeld, terwijl er minder mensen zijn getest. Er kwamen in totaal 2588 coronapatiënten bij in de afgelopen week, meldt het RIVM. Een week eerder waren dat er 1329.

Ook het aantal coronapatiënten in het

ziekenhuis is toegenomen. In de afgelopen week werden er 44 mensen opgenomen

die het virus hebben, een week eerder waren dat er 23.

Hoger percentage positieve testen

Hoewel er een stuk meer nieuwe besmettingen bekend geworden zijn deze week, zijn er juist veel minder testen afgenomen: ruim tienduizend minder dan een week eerder. De afgelopen week werden er net iets meer dan 100.000 testen gedaan; een week eerder werden 111.764 mensen getest. Dat betekent dus dat het percentage positieve coronatesten flink gestegen is. Waar dat vorige week nog lag op 1,1 procent, is dat nu 2,3 procent.

Lees ook: Onderzoek: ‘Ex-coronapatiënten kampen vaak met psychische klachten’

Verschillen per regio

In vrijwel alle regio’s is het percentage positieve testen hoger dan vorige week, maar deze was het hoogst in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, West-Brabant, en Haaglanden. Daar lag het percentage positieve testen tussen de 3 en 7 procent, een stuk hoger dan het gemiddelde in ons land. Dit zijn ook de regio’s waar de meeste bekende clusters zijn, en waar een relatief groot aantal personen getest is doordat zij in contact geweest waren met iemand met het coronavirus. De meeste besmettingen werden vastgesteld in Rotterdam. Daar zijn nu 122 per 100.000 mensen positief getest op het coronavirus.

Lokale uitbraken

Het aantal lokale uitbraken of besmettingsclusters, waarbij ten minste drie besmettingen met elkaar in verband kunnen worden gebracht, is gestegen van 133 in de week van 20 juli naar 242 in de afgelopen week. Het grootste bekende cluster bestaat uit 37 besmettingen. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om mensen die thuis besmet zijn geraakt. De meeste andere besmettingen zijn het gevolg van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs, zegt het RIVM.

Persconferentie

Minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven donderdag om 19.00 uur weer een persconferentie over het coronavirus. De twee gaan het hebben over de huidige stand van zaken rondom coronavirus in Nederland, en zullen volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ook inzoomen op de situatie in bepaalde regio's. "Zo nodig worden ook aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aangekondigd", zegt de RVD.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden