null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Minder Nederlanders overlijden aan hart- en vaatziekten

Het aantal mensen dat aan hart- en vaatziekten overlijdt is in de periode tussen 1980 en 2018 sterk gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Toch is er ook minder goed nieuws te melden. Het aantal patiënten met een hartaandoening is de afgelopen jaren toegenomen.

Het risico om aan een hart- of vaatziekte te overlijden is bij vrouwen gedaald met 63 procent. Bij mannen is dit zelfs nog een beetje meer: zij hebben 70 procent meer kans om een aandoening, zoals een hartaanval, te overleven.

Betere en snellere zorg bij hart- en vaatziekten

Volgens de Hartstichting zijn deze positieve cijfers vooral te wijten aan de verbeterde behandelingen en snellere hulpverlening. Zeker wanneer er sprake is van een acute hartinfarct. De sterfte daaraan nam tussen 1980 en 2018 bij mannen af met 89 procent en bij vrouwen met 86 procent. Door betere behandelingen is het risico dat iemand binnen 28 dagen aan een hartinfarct overlijdt, gedaald tot 10.6 procent. In 1995 was dat nog 17 procent.“Deze cijfers laten zien hoe succesvol we zijn geweest in het redden van levens”, aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Meer nieuwe en chronische hartpatiënten

Toch is er volgens Italianer ook slecht nieuws te melden. “Inmiddels telt Nederland 1,55 miljoen chronische hart- en vaatpatiënten, en dat aantal stijgt nog steeds. Veel mensen die gered zijn, kunnen chronisch patiënt worden. ”Daarnaast stijgt het aantal patiënten met hartaandoeningen ook, doordat veel mensen een ongezonde levensstijl hanteren. “Onze omgeving is zo ingericht dat het heel makkelijk is om te veel en ongezond te eten en drinken. In bewerkte voedingsmiddelen zit bijvoorbeeld ontzettend veel zout, verzadigd vet en suiker. De Hartstichting probeert de overheid te bewegen stevige maatregelen te nemen.”

Bloeddruk controleren

Daar komt nog bij dat veel Nederlanders zich niet bewust zijn van een hoge bloeddruk en de gevaren die dit met zich meebrengt. “Daarom roepen wij 40-plussers bijvoorbeeld op om regelmatig hun bloeddruk te meten. Is deze hoog, dan kunnen ze zelf actie ondernemen om schade aan het lichaam te voorkomen. Ook investeren we in onderzoek om ziekten eerder op te sporen. Door risicofactoren en ziekten eerder aan te pakken, kunnen we erger voorkomen.”

Lees ook

Drukkend gevoel op de borst? Dit moet je weten over hartkramp

Bron| Hartstichting

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden