null Beeld

Minder meisjes laten zich vaccineren tegen baarmoederhalskanker

Minder meisjes laten zich vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Daardoor worden jaarlijks tientallen minder gevallen van deze vorm van kanker voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag is verschenen.

Voor het tweede jaar op rij is het aantal vaccinaties voor het humaan papillomavirus (HPV) afgenomen, van 53,4 naar 45,4 procent. Ondervraagden stellen dat zorgen over mogelijke bijwerkingen van het vaccin de belangrijkste redenen zijn om zich niet te vaccineren of daarover te twijfelen, bericht nu.nl.

Deze zorgen worden echter niet gestaafd door onderzoek, stelt het RIVM. Uit alle gegevens die zijn verzameld sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is, aldus het instituut.

'Dramatisch'

"Het is dramatisch dat door allerlei verkeerde ideeën ziektes blijven bestaan die heel goed zijn te voorkomen," zegt Hans van Vliet, hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, in het AD. "Inenten kan 77 doden per jaar schelen. En dat is nog een voorzichtige schatting," laat hij weten.

Van Vliet legt uit dat alle baarmoederhalskankers worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. "Maar er zijn ook andere soorten kanker waar het HPV-vaccin tegen beschermt. Keelkanker, anuskanker, peniskanker en gynaecologische kankers zoals vulva- en vaginakanker. Het vaccin beschermt eigenlijk het hele gebied.’’

Chronische vermoeidheid

"Mensen denken dat het een experimenteel vaccin is. Maar er zijn meer dan 250 miljoen mensen mee gevaccineerd en het barst van de studies die aantonen dat het effect heeft op de voorstadia van kanker. Er zijn ook hardnekkige geruchten over chronische vermoeidheid door het vaccin. Maar bij alle onderzoeken die daar naar zijn gedaan, in Noorwegen en Engeland bijvoorbeeld, wordt dat niet teruggevonden. Vermoeidheid is wel iets wat veel voorkomt rond de leeftijd van 14 jaar, waarop die inenting wordt gegeven," aldus van Vliet.

Peuters

Ook het aantal vaccinaties tegen ziektes onder peuters loopt terug. Vorig jaar werd 90,2 procent van de tweejarigen gevaccineerd. Dat zijn er 1.720 minder dan in 2016. Het gaat om ziektes zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest.

Nederland zakte vier jaar geleden voor het eerst onder de grens waarbij 95 procent van de kinderen is gevaccineerd. Deze grens is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) nodig om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Maar ook voor andere ziektes geldt een ondergrens.

Europees Parlement

Het Europees Parlement kondigde in april aan actie te willen ondernemen tegen de 'zorgwekkende' afname van de vaccinatiegraad in de EU. In een resolutie roept het parlement de lidstaten en de Europese Commissie op maatregelen te nemen tegen de 'toenemende en wijdverspreide terughoudendheid' jegens vaccins. Ook zou volgens het parlement de kostenstijging van vaccins aangepakt moeten worden.

De vaccinatiepercentages in de EU zijn ontoereikend voor adequate bescherming, aldus de resolutie. Tussen 2008 en 2015 waren er binnen de EU 215.000 gevallen van ziektes die door vaccinaties voorkomen hadden kunnen worden.

Inenting tegen HPV

Het HPV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bevat nagemaakte deeltjes van HPV-virussen, typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Na inenting maakt het lichaam antistoffen tegen HPV 16 en 18 en ook een beetje tegen een aantal andere typen. De kans op baarmoederhalskanker is dan met ongeveer tachtig procent afgenomen. Omdat het vaccin niet honderd procent beschermt, is het nog steeds aan te raden een uitstrijkje te laten maken als je een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, zo valt te lezen op rijksvaccinatieprogramma.nl. De vaccinatie werkt alleen als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt.

Meisjes krijgen in het jaar dat ze dertien worden een uitnodiging om twee maal een inenting tegen HPV te halen. De tweede inenting krijgen ze een halfjaar na de eerste. De inentingen worden door de bureaus voor Jeugdgezondheidszorg in het voorjaar en het najaar gegeven tijdens een groepsvaccinatie. Alle meisjes krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging. Meisjes van vijftien jaar of ouder hebben drie inentingen nodig om zich goed tegen HPV te beschermen. Jongens die zich willen laten vaccineren tegen HPV moeten hiervoor naar de huisarts. Voor jongens is de vaccinatie niet gratis.

Behandeling van HPV

Er is geen behandeling voor HPV. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. Vanaf de leeftijd van dertig jaar krijgen alle vrouwen elke vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Dan wordt onderzocht of er cellen aanwezig zijn die door HPV in kankercellen aan het veranderen zijn. Afwijkende cellen kunnen dan worden weggehaald om ernstige vormen van kanker te voorkomen. Zowel het uitstrijkje als de vaccinatie biedt geen honderd procent bescherming, maar samen verkleinen ze de kans op baarmoederhalskanker heel sterk, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Lees ook: Symptomen baarmoederhalskanker: hoe merk je dat je het hebt?

Bronnen | ANP, nu.nl, AD, rijksvaccinatieprogramma.nl

Foto | ANP

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden