null Beeld

‘Minder druk maken’ is meest genoemde voornemen, maar hoe doe je dat?

Meer gaan sporten, minder drinken, een paar kilo's kwijtraken... Goede voornemens, wie maakt ze niet? 'Me minder druk maken' staat bovenaan de top drie van voornemens die Nederlanders voor 2019 maakten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

ING deed eind 2018 onderzoek naar goede voornemens onder 1084 Nederlanders van zestien jaar en ouder. En wat bleek? Acht op de tien ondervraagden willen zich in 2019 ‘minder druk maken’.

'Minder druk' stond al eerder in top 3

De afgelopen drie jaar stond ‘minder druk maken’ ook al in de top drie van meest genoemde voornemens. In 2017 op plek twee en in 2016 op de derde plek. In 2018 is dit voornemen dus 'gestegen' naar de eerste plek.

Te veel prikkels

Waardoor worden druk en stress veroorzaakt? De oorzaak kan uit verschillende hoeken komen, stelt stress- en burn-outcoach Marly van Eekeren. "Of het nu gaat om stress op het werk of stress in de gezinssituatie: het komt erop neer dat het tempo van ons leven niet aansluit bij hoe we fysiek zijn gebouwd. We krijgen zo veel prikkels te verduren dat ons brein het soms niet meer kan verwerken,” vertelt ze aan AD.nl. De stroom aan prikkels kan enigszins worden beperkt, maar niet volledig stilgelegd. "Onze hersenen krijgen geen rust. Als we een pauze nemen van het werk, pakken we alsnog onze telefoons erbij.” Met als resultaat dat er sprake is van nog méér prikkels.

Waar maak ik me precies druk om?

De coach vindt 'minder druk maken' een uitstekend voornemen voor het nieuwe jaar. Maar om het succesvol uit te voeren is een tweede. "Het begint met het besef dat je je te druk maakt. Vervolgens moet je dat besef 'bevragen': waar maak ik me precies druk om? Waarom maak ik me er druk om? Waar ben ik bang voor? Wat is het ergste dat me kan gebeuren?”

Als je het lastig vindt om antwoorden op die vragen te formuleren, kan het zijn dat je te abstract denkt. De stress- en burn-outcoach adviseert dan ook om de antwoorden zo concreet mogelijk te maken. "Denk dus niet: 'Ik maak me druk omdat ik nog heel veel heb te doen,' maar: 'Ik maak me druk omdat ik voor mijn werk een klus moet binnenhalen en voor de verjaardag van mijn zus/broer het perfecte cadeau moet vinden.' Voor die concrete antwoorden kun je concrete oplossingen verzinnen; zoals een dag inplannen waarop je een strategie bedenkt waarmee je die klus op je werk binnenhaalt, of op zoek gaat naar dat cadeau. Die laatste concrete stap is cruciaal als je echt verschil wilt zien dit jaar.”

Tien handvatten voor een meer ontspannen leven

Kun je meer tips gebruiken? Lees dan deze tien handvatten voor een meer ontspannen leven en pas ze toe.

Bron | AD.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden