null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Migraine voorkomen? Deze nieuwe medicijnen komen mogelijk in het basispakket

Wie weleens last heeft van migraine, weet dat het niet te vergelijken is met 'gewone' hoofdpijn. Bij een migraineaanval ben je simpelweg uitgeschakeld. Hoe fijn zou het zijn als je migraine kunt voorkomen met medicijnen?

Hoopvol nieuws: drie nieuwe medicijnen tegen migraine worden mogelijk opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut Nederland - dat de werking van nieuwe medicijnen beoordeelt en de overheid adviseert die wel of niet op te nemen in het basispakket - adviseert dit aan de minister van Medische Zorg.

Migraine voorkomen

Het gaat om de medicijnen fremanezumab, erenumab en galcanezumbad, zogenoemde CGRP-remmers die speciaal tegen migraine zijn ontwikkeld. De medicijnen werken preventief en moeten dus een aanval voorkomen.

Volgens het instituut werken de medicijnen bij een op de vijf patiënten zó goed dat het aantal dagen dat ze migraine hebben gehalveerd is. Voor hen zorgt het dus echt voor een flinke verbetering van hun kwaliteit van leven. Voor de overige patiënten is de werking misschien iets minder sterk, maar wel goed genoeg om het een effectieve meerwaarde te kunnen noemen.

Lees ook: Dít gebeurt er in je hoofd als je migraine hebt

Voorwaarden

Wel stelt het Zorginstituut een aantal voorwaarden aan de vergoeding. Alleen patiënten met chronische migraine komen in aanmerking voor de vergoeding van de medicijnen. Dat houdt in: mensen met meer dan 15 dagen hoofdpijn per maand, waarvan 8 dagen migraine. Ook moet bij deze mensen gebleken zijn dat de andere twee behandelmethoden tegen migraine niet werken. Als de nieuwe medicijnen niet werken, moeten de patiënten er tijdig mee stoppen.

'Onethisch'

Hoofdpijnnet, het netwerk voor migrainepatiënten en mensen met andere soorten chronische hoofdpijn, is niet blij met deze voorwaarden. Nu komt de vergoeding beschikbaar voor een beperkte groep, maar het netwerk wil dat de medicijnen vergoed worden voor alle patiënten met vier of meer dagen migraine per maand. Dat patiënten eerst de andere twee behandelmethoden moeten proberen vindt Hoofdpijnnet "ronduit onethisch".

Lees ook: Last van migraine? Dit zijn de vijf fasen van een aanval

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden