null Beeld

Met slippers autorijden: mag het nou wel of niet?

Een kort autoritje kan heus wel even met de slippertjes aan, toch? Ja, dat kan. Maar het kan je veel geld kosten.

Officieel mag je in Nederland autorijden met je slippers, het is niet wettelijk verboden. Maar verstandig is het zeker niet, meldt verzekeraar Generali. Zoals je misschien zelf al hebt gemerkt, kunnen slippers makkelijk achter een pedaal blijven hangen en glijden ze - net als blote voeten trouwens - makkelijk van het pedaal af, wat gevaarlijke situaties op de weg kan opleveren. En daar staat wél iets over in de wet: het is verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt.

Boete in buitenland

In het buitenland riskeer je zelfs een boete als je met slippers gaat autorijden. Vorig jaar werd een Nederlandse vrouw in de Franse stad Toulouse bekeurd omdat ze teenslippers droeg achter het stuur. Schade: negentig euro.

Bij ongeluk keert verzekeraar niet (alles) uit

In Nederland zul je er hooguit om worden berispt, maar het kan je wél (veel) geld kosten als je met slippers of blote voeten een verkeersongeluk veroorzaakt. Als blijkt dat je tijdens het ongeval slippers of helemaal niks aan je voeten droeg, dan wordt in veel gevallen alleen de schade van de tegenpartij vergoed, ook al heb je een WA-plusverzekering. Deze vergoedt normaal ook (een deel van) de eigen schade.

'Niet handig'

“Autorijden met slippers en blote voeten is niet handig en niet verstandig”, bevestigt ook Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. “Trek daarom stevige schoenen aan als je gaat autorijden. Zo heb je grip op de weg én op de auto.” Ook het CBR stelt dat het 'veilig moet zijn'. "Waarom zou je het jezelf moeilijk maken?" reageert een communicatieadviseur.

Verkeersregels in het buitenland

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Je kunt verschillende apps met de verkeersregels per land op je telefoon downloaden, zoals de Going abroad-app. Deze app, ontwikkeld door de Europese Commissie, geeft de belangrijkste verkeersregels in Europa weer.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden