null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met een vaccinatie op zak naar een evenement? Zo werkt dat vanaf juni

Over een paar maanden weer naar een evenement? Dan heb je straks geen vaccinatieboekje nodig, maar krijg je je toegangsbewijs na je vaccinatie via de CoronaCheck-app. Op dit moment werkt de app alleen nog met negatieve testbewijzen, maar vanaf juni gaat een extra functie in. Dit wil je hierover weten. 

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je gegevens niet wil delen in de app?

Toegangsbewijs na een vaccinatie via de app

De CoronaCheck-app wordt op dit moment nog ingezet bij Fieldlab-evenementen. Daarbij krijgen mensen die binnen maximaal 48 uur een negatieve coronatest hebben afgenomen een geldig toegangsbewijs. Hierdoor moet de kans dat een besmet persoon binnenkomt op een evenement en daarmee anderen kan besmetten zo klein mogelijk worden. Maar de functies van de CoronaCheck-app moeten per juni verder worden uitgebreid, zodat mensen met een vaccinatie op zak ook een geldig toegangsbewijs hebben.

Als je gevaccineerd bent is het een vrijwillige keuze om deze gegevens in een database te delen. Als je toestemming geeft, kun je daarna de CoronaCheck-app gebruiken als toegangs- en vaccinatiebewijs.

Geen onderscheid

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge wordt er aan de deur geen onderscheid gemaakt of het toegangsbewijs in de app vanwege een vaccinatie of negatieve testuitslag is. Volgens De Jonge moet daarmee worden voorkomen dat er een indirecte vaccinatieplicht ontstaat.

Lees ook: Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege zeldzame bijwerking

Papieren bewijs

Heb je geen smartphone of toegang tot het internet? Dan krijg je een papieren vaccinatiebewijs. Wil je je gegevens na je vaccinatie niet in de database delen? Dan komt er mogelijk nog een ander alternatief om toch toegang tot locaties en evenementen te krijgen waar wel een bewijs nodig is. Over dit alternatief is nog niets bekend.

Nieuwe wet voor testbewijzen

Op dit moment zijn de toegangsbewijzen via de CoronaCheck-app nog een onderdeel van de Fieldlab-experimenten. Om in Nederland definitief met testbewijzen te werken wil het demissionaire kabinet een wet invoeren. Als de Eerste en Tweede Kamer hiermee instemmen kunnen vanaf mei mensen met een negatieve test toegang krijgen tot bepaalde locaties en activiteiten. Per juni komt daar de toegang met een vaccinatiebewijs bij.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden