null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze tips lukt het wél om een plekje te veroveren op een overvol terras

Zodra er een paar zonnestralen door de wolken prikken, begint het bij velen te kriebelen: hup, naar buiten! En dat is duidelijk te merken, want in no time leidt dit tot overvolle terrassen waar je met maar met moeite een plekje verovert. Als je geluk hebt...

Je kunt natuurlijk de hele stad afstruinen op zoek naar een plekje, maar uiteindelijk kom je vaak weer uit bij het terras uit waar je rondje 'lege stoelen spotten' begon. Zie je her en der verspreid een lege stoel? Dan kun je alsnog je slag slaan! Als je het goed aanpakt, kun je zo direct gewoon genieten van je drankje. Ook op een bomvol terras.

Aardig vragen

Hoe ziet de juiste aanpak eruit? "Zie je aan een bezet tafeltje nog lege stoelen? Ik zou er naartoe lopen en zeggen: 'Goh, het terras is vol en u heeft nog twee vrije plaatsen. Vindt u het erg als ik hier ga zitten? U zult geen last van mij hebben.'" Dit adviseert Reinildis van Ditzhuyzen, schrijver van Hoe hoort het eigenlijk? tegenover NU.nl. "Normaal gesproken geldt: iemand die aardig wordt benaderd, doet niet onaardig terug."

Volgens Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imagodeskundige, is het belangrijk om rustig te blijven als je een lege tafel ziet. "Ga nooit rennen naar een vrije plek op het terras en ga nooit ongevraagd zitten," zegt ze tegen de nieuwswebsite. In plaats van zelf toeslaan kun je ook het personeel om hulp vragen. "Vraag de bediening of de lege stoelen inderdaad door niemand in gebruik zijn. Het personeel kan voor je vragen of je kunt aanschuiven bij een deels bezette tafel. Zo vergroot je de kans op een 'ja'."

Gesprek

Als je eenmaal zit, moet je niet vergeten de andere mensen aan tafel te bedanken. "Knik vriendelijk en neem plaats," adviseert Van Leggelo. "Je hoeft verder geen gesprek aan te knopen." Liever niet zelfs, vindt Van Ditzhuyzen. "Als er al iemand een gesprek zou moeten beginnen, dan zouden de andere mensen aan tafel dat moeten doen." De imagodeskundige sluit zich daarbij aan. "Een gesprek voer je alleen als de anderen die al aan tafel zaten het initiatief nemen. Misschien wordt het hartstikke gezellig. Heb je er geen zin in? Reageer dan netjes, maar laat door middel van non-verbale communicatie zien dat je geen behoefte hebt aan een praatje."

Geweigerd

Het kan voorkomen dat mensen liever niet hebben dat je bij hen aan tafel komt zitten. Dan hebben ze alle recht om te weigeren. "Bijvoorbeeld omdat ze geen luistervinken willen tijdens grote woorden over de liefde," zegt Van Ditzhuyzen. "De etiquette zegt: houd rekening met een ander. Dat moet je dan ook doen."

En dan is het dus een kwestie van een ander plekje zoeken...

Hoe pak jij het altijd aan?

Bron | nu.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe je zelf een optische ooglift kunt toepassen met alleen oogschaduw en mascara.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden