null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze opstelling houd je de kans op een coronabesmetting in de auto het kleinst

In een auto is het een behoorlijke uitdaging om genoeg afstand van elkaar te houden. Daarnaast kan het coronavirus zich hier razendsnel verspreiden, waardoor de besmettingskans een stuk hoger is. Ontkom je er toch niet aan om met meerdere mensen in een auto te stappen? Dan kun je volgens onderzoek het beste de onderstaande opstelling gebruiken om de kans op een coronabesmetting in de auto het kleinst te houden.

Het openzetten van verschillende ramen en op de juiste plek zitten: een computersimulatie onderzocht alle mogelijkheden.

Coronabesmetting in de auto voorkomen

Je kunt het beste alle ramen openzetten als je met anderen in de auto stapt. Uit onderzoek blijkt dat dit de meest effectieve manier is om de auto voldoende te ventileren en daarmee het risico op een coronabesmetting in de auto het kleinst te houden. Maar die oplossing is in de winter natuurlijk vrij koud. Gelukkig blijkt uit de computersimulaties in het onderzoek dat ook het openzetten van slechts twee ramen de kans op een besmetting aanzienlijk verkleint. Mits je dit op de juiste manier doet.

De juiste opstelling

In het onderzoek onder leiding van dr. Varghese Mathai, een natuurkundige van de Universiteit van Massachusetts Amherst, werden alle mogelijke combinaties van het openzetten van ramen getest. Daaruit blijkt dat de beste opstelling om de kans op een coronabesmetting in de auto zo klein mogelijk te houdeb is om als passagier schuin achter de bestuurder te zitten. Zet het rechter voorraam, dus aan de kant van de bijrijdersstoel, en het raam linksachter open. Hierdoor ontstaat een soort diagonale luchtbarrière tussen de bestuurder en de passagier die de virusdeeltjes zo veel mogelijk tegenhoudt.

Lees ook: Onderzoek: ‘Kans op coronabesmetting verdubbelt bij te weinig afstand’

Mondkapje op

Volgens het onderzoek helpt deze zitopstelling en het openzetten van de twee ramen dus aanzienlijk tegen het verspreiden van het virus door de auto. Maar de Vargehese waarschuwt wel dat het natuurlijk geen vervanging is voor het dragen van een mondkapje. Wil je het zo veilig mogelijk aanpakken, draag in deze opstelling dan ook een masker. Zit je met mensen buiten je huishouden in de auto? Dan is dit niet alleen een advies, maar het tegenwoordig zelfs verplicht om een mondkapje te dragen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden