null Beeld

Met deze 6 tips is de grote najaarsopruiming een eitje

Na een lange warme zomer buitenleven zoeken we de komende maanden de gezelligheid weer binnenshuis. Voor we ons huis weer aankleden met nieuwe woonaccessoires is nu het ideale moment voor een grote najaarsopruiming.

Ja, dat kan een flink klusje zijn. Maar met deze tips van Startpagina.nl wordt het makkelijk én leuk.

Tip 1: zorg voor de juiste mindset

Bezint eer ge begint. Opruimen is geen populair klusje dus we raffelen het vaak af. Niet slim, want zo doe je het niet grondig en kun je de week erna weer opnieuw beginnen. De juiste mindset betekent dus vooral: neem de tijd en laat je niet afleiden. Zet de televisie uit en je telefoon ook. Hou het eindresultaat in gedachten en weet: als ik het nu goed doe, heb ik er voorlopig geen omkijken meer naar. Heerlijk idee, toch?

Tip 2: plan en stel prioriteiten

Wanneer je er als een berg tegenop ziet, plan dan korte blokken van een paar uur per dag in je agenda. Bedenk ook vooraf wát je wilt gaan opruimen en maak een lijst. Moet de hele woonkamer op de schop, of ruim je eerst die uitpuilende boekenkast op? Door een kwartiertje langer te nemen om prioriteiten te stellen, bespaar je uiteindelijk zomaar een paar uur. Haal ook van tevoren de juiste schoonmaakspullen in huis, dan hoef je niet heen en weer naar de winkel. Ready, go! Oh nee, wacht, nog één ding voor je begint ...

Tip 3 : zet een wekker

Wie kent dat niet: tijdens het opruimen word je constant afgeleid door de spullen om je heen. Och dat leuke oude fotoboek, toch even snel doorbladeren. Kijk hier die liefdesbrieven van de lagere school, en daar dat vriendenboekje van de jongste, aaaah … niet doen! Voor je het weet is het een uur later en ben je nog geen millimeter opgeschoten. Zet daarom een kookwekker als je begint, bijvoorbeeld een kwartier per klus, of een half uur.

Tip 4: ruimte voor ruimte

Wat je vaak ziet bij minder ervaren opruimers is dat ze als een kip zonder kop heen en weer rennen. Gevolg: je doet alles tegelijk waardoor niets helemaal goed wordt opgeruimd. Begin daarom in één kamer en ga pas door naar de volgende wanneer de eerste kamer helemaal opgeruimd is. En nu je toch bezig bent, maak die kamer dan ook gelijk schoon. Opruimen, soppen, stofzuigen en de deur achter je dicht. Zo kun je dat stuk van de klus letterlijk en figuurlijk afsluiten! De beste schoonmaakspullen vind je via Startpagina.nl.

Tip 5: Stel beslissingen niet uit

Bedenk direct wat er met de oude spullen moet gebeuren, anders loop je het risico keer op keer dezelfde dingen op te ruimen. Maak om te beginnen drie stapels: wat mag blijven, wat kan weg en waar kan ik iemand anders nog een plezier mee doen? En als er spullen waarbij uitzoeken nu teveel tijd kost, maak er een notitie van en leg ze op een vierde stapel ‘nog uitzoeken’. Dan wordt je nu in elk geval niet afgeleid van je taak en houd je de focus op je doel: een opgeruimd huis.

Tip 6: eerst opruimen, dan opbergen!

Dit klinkt misschien wat raar, maar koop pas opbergmaterialen ná het opruimen. Dan weet je precies wat je nodig hebt, voorkom je dat spullen niet in het krat of de kast passen waardoor je uiteindelijk nog meer spullen hebt in plaats van minder. Dat kan niet de bedoeling zijn!

Jeuken je handen om aan de slag te gaan? Via Startpagina.nl vind je de beste winkels met woonaccessoires als kisten, kratten, dozen en kastjes. Succes!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden