null Beeld

Met deze 5 feitjes over wijn ben je een kenner!

Ben je ook een beetje jaloers op mensen die geanimeerd over allerlei wijnsoorten kunnen praten? En zou jij je eigen kennis wel wat willen opkrikken? Déze 5 feitjes over wijn helpen je aardig op weg.

1. De smaak wordt bepaald door de oorsprong van de druif

Weet jij nooit welke wijn je moet bestellen in een restaurant? Dan is het handig om eens een blik te werpen op de herkomst. Wijnen uit een warme regio hebben meestal een vollere body, een hoger alcoholgehalte en zijn fruitig en aromatisch van smaak. Wijnen uit een koudere regio hebben juist een lichtere body, een lager alcoholpercentage en smaken meestal wat scherper.

2. Witte wijn hoeft niet  van witte druiven te komen

Dacht jij ook altijd dat witte wijn van witte druiven wordt gemaakt? Dit hoeft niet zo te zijn. Zowel witte als rode wijn kan worden gemaakt van witte én van blauwe druiven. Het sap van een druif is namelijk altijd transparant. Het uiteindelijke kleurverschil is te danken aan de velletjes van de druif, die voor een langere periode in het sap worden gedrenkt (bij rode wijn) of helemaal niet (bij witte).

3. De ‘body’ van een wijn is wat je proeft in je mond

Weet jij nooit wat mensen bedoelen als ze het hebben over de ‘body’ van een wijn (zie ook punt 1)? Vanaf nu wel: de body staat voor het alcohol- en/of suikergehalte en zegt iets over de textuur. Een wijn met een lichte body bevat bijvoorbeeld minder dan 12,5 procent alcohol en heeft in je mond de textuur van magere melk. En wijn met een medium body bevat 12,5 tot 13,5 procent alcohol en heeft de textuur van volle melk. En een wijn met een stevige body bevat meer dan 13,5 procent alcohol en heeft in je mond de textuur van room.

4. Wijn met een draaidop is niet per se slechter dan wijn met een kurk

Laat je niet misleiden door de verpakking. De keuze voor een draaidop of een kurk hangt meestal af van de voorkeur van de producent. Wijnen die gemaakt zijn voor een jonger publiek hebben vaak een draaidop om hun karakteristieke smaak te kunnen bewaren. Kurk laat immers zuurstof door, waardoor de wijn (iets) sneller veroudert.

5. Het is normaal als je glas maar voor de helft wordt gevuld

Een standaardhoeveelheid wijn is 150 milliliter, wat in de meeste gevallen wil zeggen dat je wijnglas maar voor de helft wordt gevuld. De extra ruimte zorgt ervoor dat je de wijn in het glas kunt laten dansen en optimaal van het aroma kunt genieten. Er is dus geen reden voor ergernis als een ober je glas maar voor de helft volschenkt.

Bron | hln.be

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden