null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mensen van deze leeftijd lopen het meeste risico op mazelen

Wereldwijd neemt de ziekte mazelen steeds meer toe. In Nederland zijn veel mensen tegen de ziekte ingeënt. Maar weet jij wel zeker of jij ook tot die groep behoort?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal patiënten in het eerste kwartaal van 2019 bijna verviervoudigd. Dat komt voornamelijk doordat de vaccinatiegraad de afgelopen jaren is gedaald.

Rijksvaccinatie

Om uitbraken in een samenleving te voorkomen, is het volgens de WHO noodzakelijk dat minstens 95 procent van de bevolking is ingeënt. Daarom is de vaccinatie sinds 1976 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle kinderen die vanaf dat jaar zijn geboren, zijn twee keer tegen de ziekte ingeënt en zouden in principe geen risico moeten lopen.

Voor 1965

Mensen die voor 1965 zijn geboren, lopen volgens het RIVM ook geen risico op de ziekte. Zij zijn namelijk al in aanraking geweest met het mazelenvirus. In deze periode kwam de ziekte vaak voor en uit onderzoek blijkt dat iedereen die geboren is in die periode, de ziekte al eens heeft gehad. Het is niet mogelijk om de ziekte een tweede keer te krijgen.

Risicogroep

Mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1976 lopen dus het meeste risico om te ziekte te krijgen. Zij zijn mogelijk niet ingeënt en hebben ook niet altijd een weerstand tegen de ziekte opgebouwd. “Het virus is in die tussenperiode minder gaan circuleren,” stelt viroloog Ab Osterhaus in het AD. “Dat heeft ermee te maken, dat de collectieve immuniteit groot was. Het virus heeft in die periode amper kans gehad om de kop op te steken en zwakte daardoor af.”

Veel mensen uit die groep weten niet meer zeker of ze de inenting hebben gekregen. Via de website van het RIVM kun je je persoonlijke vaccinatiebewijs van het Rijksvaccinatieprogramma opvragen. Ben je niet ingeënt, dan kun je naar de huisarts om alsnog een prik te halen.

Geen levenslange garantie

De inenting voor de mazelen biedt voor langere tijd bescherming. Maar een levenslange garantie geeft het niet. “Ten eerste kunnen we nog niet meten of de bescherming levenslang is. Dat komt doordat we pas in 1976 zijn begonnen en de mensen zijn nu simpelweg nog niet oud genoeg om te kunnen zeggen dat het levenslange bescherming biedt. We kunnen wel stellen dat de inenting langdurige bescherming biedt. Maar de meeste infectieziekten bieden geen levenslange bescherming," vertelt Dimitri Diavatopoulos van het Radboud UMC aan EditieNL. “Maar als je wel bent ingeënt, krijg je het vaak wel wat minder heftig."

Bron| RTL Nieuws, EditieNL, AD, de Volkskrant

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden