null Beeld

Mensen met dít bloedtype blijken vatbaarder te zijn voor het coronavirus

Of je wel of niet heel erg ziek wordt van het coronavirus, blijkt onder andere afhankelijk te zijn van erfelijke aanleg. Bepaalde plekken in het DNA kunnen ervoor zorgen dat mensen vatbaarder zijn voor het coronavirus. Dit blijkt uit een onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in het wetenschapsblad ‘New England Journal of Medicine’.

Deze ontdekking kan misschien helpen bij het vinden

van een medicijn.

Bepaald bloedtype

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen deden mee aan de internationale studie, die ook in Italië en Spanje is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met bloedtype A veel vatbaarder zijn voor het coronavirus en er dus ook zieker van worden. Mensen met dit bloedtype zouden zelfs 50 procent meer kans hebben dat ze tijdens ziekenhuisopname aan de beademing moeten, zo meldt de New York Times.

Lees ook: Vaker ernstige gevolgen coronavirus bij vitamine D-tekort

Zoeken van patronen

Voor het Groningse onderzoek Lifelines is al het DNA beschikbaar van tienduizenden noorderlingen. Zij vullen elke twee weken een vragenlijst over hun gezondheid in. De onderzoekers kunnen deze antwoorden vergelijken met het genetisch materiaal om bepaalde patronen te zoeken.

Antistoffen tegen coronavirus

Onlangs bleek trouwens ook dat je niet per se antistoffen in je bloed hoeft te hebben om beschermd te zijn tegen het coronavirus. Zelfs als een immuniteitstest uitwijst dat je geen antistoffen hebt opgebouwd, kun je volgens deskundigen alsnog bestand zijn tegen het virus, zo blijkt uit dit onderzoek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | New York Times

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden