null Beeld

Meghan wilde tijdens haar zwangerschap dood: ‘Ik mocht geen hulp zoeken’

In het interview met Oprah Winfrey heeft Meghan Markle een aantal opzienbarende uitspraken gedaan. Volgens de vrouw van prins Harry werd er op een racistische manier over hun ongeboren zoontje gesproken en kampte ze tijdens haar zwangerschap met zelfmoordgedachten, maar mocht ze hier geen hulp voor zoeken.

Alle denigrerende berichten in de media en de druk van het paleisleven zorgde er volgens Meghan voor dat ze tijdens haar zwangerschap uiteindelijk niet meer wilde leven.

Meghan was suïcidaal tijdens zwangerschap

Ze klopte bij het koningshuis aan, maar werd volledig aan haar lot overgelaten. Meghan was op dat moment zwanger en durfde niet alleen te zijn uit de angst dat ze zichzelf iets zou aandoen. Ze wilde daarom naar een kliniek. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei: ik heb me nog nooit zo gevoeld, ik moet ergens heen. Ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Racistische uitspraken

En daar bleef het niet bij: volgens Meghan bestonden er in de familie ook zorgen over de huidskleur van haar kindje, omdat Meghan van gemengde afkomst is en Archie een zwarte oma heeft. ‘Een familielid’ zou tijdens haar zwangerschap met Harry hebben besproken hoe donker de huid van de baby zou zijn. Volgens Meghan was de gemengde afkomst van Archie ook een reden om hem niet de titel van prins te geven. Harry bevestigt het verhaal van Meghan en geeft toe dat er in die periode inderdaad iemand hem heeft gevraagd hoe de kinderen eruit zouden gaan zien, maar wil hier verder niet te veel over kwijt. “Dat gesprek ga ik nooit delen,” aldus Harry.

Lees ook: Meghan over Kate: "Zij maakte míj juist aan het huilen"

'Dat doet pijn'

Wat Harry vooral veel pijn heeft gedaan, is dat Meghan nooit steun heeft gekregen van zijn familie toen ze in de media werd afgebrand en racistische commentaren kreeg. Zo sprak hij over een open brief van 72 vrouwen uit het Britse parlement, die zich beklaagden over ‘ouderwetse, koloniale’ ondertonen in de berichtgeving over Meghan. “Toch heeft in die drie jaar niemand van mijn familie ooit iets gezegd. En dat doet pijn,” zo geeft hij toe.

'Gebrek aan steun, gebrek aan begrip'

Volgens Harry is dit uiteindelijk ook één van de redenen geweest dat het stel zich terugtrok. “Gebrek aan steun, gebrek aan begrip.” Volgens Harry is de familie ‘bang’ voor wat de Brits tabloids zullen schrijven. Hij zei zich beschaamd te hebben gevoeld toen Meghan hulp nodig had. In de familie wordt namelijk niet over zulke zaken gepraat: “Ze hebben heel erg de mentaliteit: dit is nu eenmaal hoe het is, we hebben er allemaal mee te maken gehad.”

Band met koningin Elizabeth en prins Charles

Opvallend genoeg laat Harry weten dat hij koningin Elizabeth helemaal niks verwijt. Meghan laat weten dat Elizabeth haar altijd liefdevol heeft behandeld en dat Harry nog steeds een goede band met zijn oma heeft. Elizabeth zou ook regelmatig nog via Zoom contact hebben met haar achterkleinzoon Archie. Het contact met prins Charles daarentegen is wat minder goed. Hij zou, na de gesprekken van Meghan en Harry met het koningshuis over een minder zichtbare rol, de telefoon niet meer hebben opgenomen. “Omdat ik het heft in eigen handen nam. Voor mijn geestelijke gezondheid, voor de geestelijke gezondheid van mijn vrouw, en die van Archie, want ik kon zien waar dit heen ging.”

Denk jij aan zelfmoord of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachten? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 0800 0113 of op 113.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden