null Beeld

Meghan en Harry doen officieel afstand van hun koninklijke titels

Na vijf dagen van onderhandelingen en overleg kwam zaterdag het grote nieuws: Meghan en Harry doen officieel afstand van hun koninklijke titels. Dat betekent dat zij vanaf het voorjaar van 2020 officieel geen lid meer zijn van het Britse koningshuis.

Dit werd bekendgemaakt in een verklaring van Queen Elizabeth, die op het Instagramaccount van Harry en Meghan geplaatst werd. Queen Elizabeth schrijft daarin dat ze blij is dat ze gezamenlijk dit besluit hebben kunnen nemen.

Koninklijke titels

Hoewel ze dus officieel geen koninklijke hoogheden meer zullen zijn, horen ze volgens the Queen nog steeds bij haar familie: 'Harry, Meghan en Archie zullen altijd geliefde leden van onze familie blijven.' Ook benadrukt de koningin nog eens dat er geen sprake is van onenigheid tussen haar en Meghan. Ze zegt zelfs bijzonder trots te zijn op hoe snel Meghan onderdeel van de Royal family is geworden.

Volledige steun

Toen Harry en Meghan bekend maakten dat ze een stap terug terug wilden doen van het koninklijk huis, leek het erop dat de familie daar niet blij mee was. Inmiddels blijkt dus dat de koningin ze volledig steunt in hun keuze.

Britse media

Queen Elizabeth benoemt ook nog eens één van de belangrijkste redenen voor de beslissing van het duo: de Britse tabloids. Ze schrijft: 'Ik erken de uitdagingen die ze hebben ervaren als gevolg van het intensief en kritisch volgen van hen door de media in de afgelopen twee jaar.' Harry uitte al vaker kritiek op de Britse pers en dit kwam uiteindelijk al tot een rechtszaak tussen het stel en de tabloids.

Noord-Amerika

De koningin sluit het statement af met de uitspraak dat de hele koninklijke familie hoopt dat deze beslissing Harry en Meghan de kans geeft om een gelukkig en vredig leven op te bouwen. Hoe de komende jaren eruit gaan zien voor Meghan en Harry, is nog niet precies bekend. Het koppel zal, samen met zoontje Archie, een groot deel van hun tijd door gaan brengen in Noord-Amerika. Hun huidige huis in Engeland, Frogmore Cottage, zullen ze ook aanhouden. Het geld dat ze eerder hebben ontvangen voor de renovatie daarvan gaan ze wel terugbetalen aan Buckingham Palace.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Buckingham Palace

Beeld | Getty Images

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden