null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Meeste desinfectiemiddelen voldoen niet aan de wettelijke veiligheidseisen

Gebruik jij weleens een desinfecterende gel om je handen snel van allerlei bacteriën te ontdoen? Dan kun je beter even doorlezen. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat maar zes van de 47 middelen aan de veiligheidseisen voldoen.

Voor hand-desinfectiemiddelen gelden net als voor andere producten wettelijke veiligheidseisen. Daaraan moeten ze voldoen voordat ze op de Nederlandse markt mogen worden verkocht. Om risico’s voor mens, dier en milieu te voorkomen, kunnen de producten drie verschillende beoordelingen krijgen: geen veiligheidsrisico, veiligheidsrisico en ernstig veiligheidsrisico.

Veiligheidsrisico in 41 gevallen

De NVWA controleerde of de hand-desinfectiemiddelen voldoen aan de eisen van toelating. Ook checkte de Autoriteit de samenstelling en beoordeelden onderzoekers de info op het etiket. Maar liefst 41 van de 47 middelen kregen het stempel ‘veiligheidsrisico’. Onder andere de desinfecterende handgels van het huismerk van Etos, Kruidvat en Aldi ontvingen een negatieve beoordeling. Ook aan de desinfecterende gel van Care Plus kleeft volgens de NVWA een veiligheidsrisico.

Niet toegelaten in Nederland

Desinfectiemiddelen bevatten specifieke werkzame stoffen om bacteriën, schimmels of virussen te bestrijden. Zestig procent van de handdesinfectiemiddelen bleek niet te zijn toegelaten door het zogeheten College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Officieel is de verkoop van deze producten in ons land verboden, omdat de werkzaamheid en veiligheid ervan niet zijn getoetst.

Tijdelijk van de markt

Andere veelvoorkomende misstanden waren het ontbreken van verplichte waarschuwingen. En veel gels misten gebruiksvoorschriften. De middelen met ontbrekende waarschuwingen mogen pas weer in Nederland worden verkocht als het etiket is aangepast. Volgens de Gezondheidsraad kan veelvuldig of verkeerd gebruik van desinfecterende middelen mogelijk leiden tot resistentie en een mindere werkzaamheid in situaties waarin ze werkelijk nodig zijn. Even goed opletten dus, voordat je desinfecterende gel koopt.

Bron| Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden