null Beeld

‘Meeste coronapatiënten op intensive care hebben overgewicht’

Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care belandt blijft nog steeds stijgen. Het coronavirus blijkt niet alleen oudere mensen te raken, ook jongere slachtoffers eindigen op de IC-afdeling. Toch is er een opmerkelijke overeenkomst. Zo’n 80 procent van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht. 

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), vertelde hier vrijdag in het televisieprogramma Jinek over.

Verband tussen overgewicht en coronavirus

Je hoort in het nieuws vooral dat veel tachtigplussers slachtoffer worden van het coronavirus. Toch belanden juist op de IC-afdelingen ook veel jongere coronapatiënten. Niet alleen Gommers, maar ook Peter van der Voort, het hoofd van de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), merkt een overeenkomst op. Veruit de meeste coronapatiënten die op de Intensive Care eindigen, ongeacht welk leeftijd, hebben te maken met overgewicht. Volgens Gommers en Van der Voort zou dit kunnen wijzen op een verband tussen de coronavirusklachten en overgewicht. Maar, er is nog niet voldoende bewijs voor. Toch blijken vooral mensen met overgewicht veel last te krijgen van ademhalingsproblemen en benauwdheid na hun besmetting. Volgens Gommers kan dat komen door de zware borstkas van mensen met overgewicht, waardoor zij moeilijker kunnen ademen.

Suikerziekte

Volgens Gommers kan de hoeveelheid coronapatiënten met overgewicht dat op de Intensive Care belandt ook te maken hebben met suikerziekte. Mensen met suikerziekte lopen niet meer besmettingsgevaar dan anderen, maar wanneer een diabetespatiënt besmet raakt is deze wel een stuk kwetsbaarder voor de risico’s. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij de gewone griep. Zeker diabetespatiënten die een moeizame glucoseregulatie hebben, of een zwakke gezondheid door andere diabetescomplicaties zoals problemen met het hart, kunnen door het coronavirus sneller op de Intensive Care belanden.

Lees ook: Waarom er vooral veel 50-minners met het coronavirus op de intensive care liggen

Tekort aan plekken op Intensive Care

Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care belandt neemt nog met de dag toe. Daarmee dreigt een tekort aan bedden. Op dit moment liggen er bijna 900 coronapatiënten op de Intensive Care terwijl er ongeveer 1.150 bedden beschikbaar zijn. In april en mei zouden er extra bedden beschikbaar moeten komen en ook Duitsland wil hun IC-bedden aan Nederlandse coronapatiënten beschikbaar stellen. Daarnaast vreest het NVIC voor een tekort aan beademingsmachines. Hulp komt hierbij uit een opmerkelijke hoek, want fabrikanten van plakband, stofzuigers en auto's zijn begonnen met het maken van beademingsmachines.

null Beeld

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt 'm ook hier online bestellen. Je krijgt 'm gratis thuisbezorgd!

Bron | NU.nl, Diabetes Fonds, Trouw, Welingelichtekringen.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden