null Beeld

‘Meer dan helft kinderen gescheiden ouders niet betrokken bij omgangsregeling’

Tijdens een scheiding wordt er veel te weinig naar kinderen geluisterd. Dat blijkt uit een onderzoek onder (inmiddels volwassen) kinderen van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan. Zo zegt meer dan de helft (54%) dat er geen rekening is gehouden met hun wensen bij de omgangsregeling.

De vFAS (de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) liet in de aanloop naar de Dag van de Scheiding vandaag een landelijk onderzoek uitvoeren onder de inmiddels volwassen kinderen van gescheiden ouders.

Meer dan de helft van de nu volwassen kinderen zegt ontevreden tot zeer ontevreden terug te kijken op de scheiding van hun ouders. Ook blijkt dat 50% van de kinderen tijdens de scheiding helemaal niet over deze voor hen ingrijpende gebeurtenis heeft kunnen praten.

Verplicht ouderschapsplan

Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS, vindt de uitkomsten zorgelijk, maar zegt niet verbaasd te zijn. "Het huidige rechtssysteem loopt nog steeds niet in de pas met de maatschappelijke behoefte. Sinds 2009 is het bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan op te stellen, waar de kinderen ook daadwerkelijk bij moeten worden betrokken. In Nederland worden kinderen doorgaans pas vanaf twaalf jaar door de rechter uitgenodigd voor het zogenaamde kindgesprek. In de praktijk blijkt echter dat veel kinderen de rechter helemaal niet spreken, of alleen een brief schrijven. Vaak wordt ook niet gecontroleerd of kinderen daadwerkelijk zijn betrokken bij het ouderschapsplan."

Professionele begeleiding

Bijna de helft van de respondenten geeft aan, ook op latere leeftijd nog last te hebben van de scheiding. Ze pleiten voor meer inspraak én professionele begeleiding van zowel ouders als kinderen tijdens de scheiding. Dianne Kroezen: "Dat zijn terechte aanbevelingen. Ouders zitten vaak in hun eigen emotionele proces. Het is maar de vraag of ze tijdens de scheiding voldoende aandacht kunnen hebben voor het kind. Daarom pleiten wij ervoor om kinderen te laten praten met een (eigen) vertrouwenspersoon. Vooral als het gaat om de te maken afspraken rondom de omgangsregeling. Zo’n vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld een kinderpsycholoog of een gespecialiseerde scheidingsmediator zijn."

Kinderen hebben het recht hun mening te geven

In het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) is vastgelegd dat alle kinderen het recht hebben om hun mening te geven over beslissingen die hun aangaan. Of kinderen nu jong zijn of al wat ouder, ze móeten worden gehoord en hun belangen moeten worden meegewogen. De praktijkervaringen van vFAS-advocaten/mediators zijn vaak anders. Zij zien ook dat scheidende ouders, tijdens de emotionele achtbaan van een scheiding, nog te vaak de belangen van hun kinderen uit het oog dreigen te verliezen.

Tips aan scheidende ouders

Wat kun je als ouders doen om een scheiding goed te volbrengen? Dianne Kroezen gaf vorig jaar aan Margriet de volgende tips: "Het is belangrijk dat je samen ouders blijft. Je gaat als partners uit elkaar, maar niet als ouders. Kwetsuren die je als partner binnen de relatie hebt opgelopen, mogen je relatie met elkaar als ouders van de kinderen niet vertroebelen. Vaders en moeders moeten met elkaar in gesprek blijven. Eigen problemen – die je met je ex-partner hebt – bespreek je niet met je kinderen. Kinderen houden van beide ouders. Zij mogen én kunnen niet kiezen. Kinderen moeten bevestiging krijgen van hun ouders dat zij onvoorwaardelijk van hen houden. Als ex-partners is het mooi als je je de mooie dingen die je met elkaar had, kunt blijven herinneren. Andere zaken moeten worden afgesloten, zodat ze niet op de voorgrond blijven staan."

Bron | vFAS

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden