null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicijn in de maak dat Alzheimer mogelijk afremt: ‘Dit is een mega stap’

Al jaren lang wordt er veel onderzoek gedaan naar een medicijn tegen te ziekte van Alzheimer. Ondanks dat er al vele medicijnen zijn getest, slaagden onderzoekers tot nu toe niet in om een effectief middel te vinden. Tóch gloort er nu weer een beetje hoop.

Een Amerikaans bedrijf lijkt namelijk een middel te hebben gevonden dat de ziekte kan afremmen.

Medicijn tegen Alzheimer

Het Amerikaanse Biogen heeft bij de Amerikaanse Food and Drug Administration FDA om goedkeuring gevraagd voor het produceren van het medicijn 'aducanumab'. Het middel lijkt ervoor te zorgen dat het denkvermogen én het dagelijks functioneren van alzheimerpatiënten minder hard achteruit gaat.

Afremmen, niet genezen

Bij alzheimerpatiënten stapelt een bepaald eiwit zich op in de hersenen. Het eiwit klontert samen tussen de hersencellen, waardoor deze op den duur niet meer met elkaar kunnen communiceren. Het nieuwe medicijn is in staat om dat eiwit binnen een jaar af te breken. Toch moeten we volgens neuroloog Niels Prins van het UMC in Amsterdam niet te enthousiast zijn. Genezen doet het middel namelijk niet. Patiënten met Alzheimer zouden het middel in de toekomst mogelijk maandelijks via een infuus toegediend kunnen krijgen. Hierdoor zou het denkvermogen met 23 procent minder hard achteruit gaan. Het verminderen van het dagelijks functioneren zou daarnaast met 40 procent worden afgeremd.

Onderzoek gestaakt

Eerder dit jaar staakte het bedrijf het onderzoek naar het middel nog. Uit de eerste onderzoeksresultaten bleek namelijk dat het medicijn niet beter werkte dan een placebo. Toen er later meer onderzoeksresultaten binnenstroomden, bleek er toch een significante vooruitgang te zijn. "Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt", vertelt neuroloog Niels Prins aan het AD. "Dat is mega, en niet eerder vertoond."

Bijwerkingen

Als het middel in Amerika wordt goedgekeurd, duurt het nog wel even voor het medicijn ook in Nederland mag worden verkocht. Daarvoor moet het bedrijf eerst toestemming krijgen van de Europese geneesmiddelenautoriteit. Het middel gaat bovendien gepaard met vervelende bijwerkingen. Zo kreeg 20 procent van de proefpersonen last van hoofdpijn en verwardheid. "Die verwardheid verdween zodra de patiënten van het infuus af waren", vertelt Prins. Bovendien wegen die bijwerkingen volgens hem niet op tegen de gevolgen wanneer de ziekte onbehandeld blijft. "Er zullen altijd bijwerkingen zijn, dat geldt voor kankerbehandelingen ook. Als je niks doet, ga je als alzheimerpatiënt harder achteruit."

Lees ook

Nieuwe test zorgt dat Alzheimer al op jonge leeftijd kan worden ontdekt

Bron | RTL Nieuws, AD

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden