null Beeld

Margriets Ilona kijkt tv: ‘Ik heb nú al heimwee naar die dappere wereldreizigers’

Na Boer zoekt vrouw zocht Margriets Ilona Oerlemans een ander tv-programma om zich op te storten. Dat heeft ze gevonden in De wereld rond met 80-jarigen. Gisteren was alweer de laatste aflevering.

De vraag die alle De wereld rond…-kijkers de afgelopen week bezighield: zal Diny op tijd zijn hersteld voor de laatste bestemming van de wereldreis? De bestemming nota bene waar haar droomwens in vervulling zou gaan. Gelukkig verlosten de programmamakers ons meteen van de spanning en kregen we direct na de terugblik op vorige week uitsluitsel. Nee, Diny was niet hersteld. Ze bleek zelfs nog een week in Bogota in het ziekenhuis te moeten blijven vanwege een vernauwing in de kransslagader in haar nek. Ondanks de enorme teleurstelling was haar videoboodschap aan de groep lekker nuchter: ‘Jullie zien nu dat ik hier lig en dat ik nog leef.’ Ik hou ervan.

Afijn, toen waren er dus nog maar zeven en die zeven gingen naar Lapland. Tot grote vreugde van Nelis, die vertelde ooit een Zweeds meisje te hebben gehad. Om de een of andere reden verbaasde mij dat nou weer niks. Duidelijk géén Zweeds meisje bleek onze knuffelmopperkont Annie. Sneeuw is zeg maar niet zo haar ding. Of zoals ze het zelf verwoordde: ‘Ik zit hier echt niet op te wachten. Weer sneeuw. We zijn begonnen in Moskou met sneeuw en nou zit ik weer in de sneeuw.’ Dan had vriendin Ellis er duidelijk meer fiducie in. Met haar ‘I’m a belieber’-mutsje op had ze wel iets weg van een oude rapper. En die zijn natuurlijk niet bang voor een beetje sneeuw.

Hoewel, een béétje… Er was werkelijk geen ontkomen aan. Eerst werd er gescheurd op een sneeuwscooter, tot grote vreugde van iedereen minus Annie. Zelfs voice-over Irene Moors hield het bijna niet meer van enthousiasme. Wat onmiddellijk leidde tot een veel te flauwe ‘vrieskou’-opmerking toen Herman op het ding kroop. Vervolgens een typisch Zweedse maaltijd. Iets met rendiervlees. Genuttigd in de sneeuw, uiteraard. En daarna was het bedtijd. Of eigenlijk meer: tenttijd. Niks geen luxe hotel dit keer, maar dus twee grote tenten in… u raadt het al: de sneeuw. Dat Annie op dat moment inmiddels associaties had met de hongerwinter mocht de pret bij de anderen niet drukken. De mannen zagen zelfs wel het voordeel in van al die sneeuw, uit hygiënisch oogpunt in elk geval. Toen Paul aangaf zich op enig moment wel graag te willen wassen, kwam komisch duo Herman en Nelis met de gouden tip: ‘Je neemt een handvol sneeuw voor je gezicht en je tanden gooi je erin.’

Natuurlijk was er tussendoor geregeld contact met Diny. Ideaal voor de zo ‘spontane’ Vodafone-momentjes die bij deze serie horen als… Nou ja, reclames bij een commerciële zender. Maar wel fijn om Diny nog een paar keer te zien. Helemáál toen ze zich meldde met groot nieuws en de groep vertelde dat ze naar huis mocht om daar verder te worden onderzocht. En passant vertelde ze ook even wat haar grote wens was. De wens dus die de groep nu zónder haar zou gaan vervullen: met de husky's op de slee. Voor Diny een emotioneel moment en ook Dennis was zichtbaar ontroerd.

Zoals alle voorgaande weken gingen de tachtigjarigen ook deze uitdaging weer vol overgave aan. Het was dan ook vrij moeilijk te bepalen wie er nou enthousiaster werden van deze droomwens: onze dappere wereldreizigers of de husky's. In elk geval maakte die eerste groep geen al te gekke geluiden. De husky's daarentegen blaften volgens Herman zó raar, dat het leek alsof er eentje ‘koekoek’ riep. Nee, dát is normaal, dat je dat denkt te horen…

En zo naderden we langzaam het einde van een bijzondere reis. Een bijzondere reeks ook. Terwijl de bejaarden op Schiphol weer in de armen werden gesloten door familie, vrienden, circusschool-figuren en andere dierbaren, had ik al heimwee. Heimwee naar Annie, Ellis, Rita, Diny, Nelis, Herman, Willem en Paul. De helden. Dus Dennis: ik houd je graag aan je woord. Over tien jaar De wereld rond met 90-jarigen met precies deze groep. Ik ga zeker kijken!

Bekijk hieronder de laatste aflevering terug.

In onderstaand fragment kun je nog even nagenieten van Annie die de wereld op geheel eigen wijze bekijkt.

Foto | De wereld rond met 80-jarigen

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden