null Beeld

Margriets Ilona kijkt tv: ‘De schreeuw van Rita, Diny naar het ziekenhuis… Het leek Grey’s Anatomy wel’

Na Boer zoekt vrouw zocht Margriets Ilona Oerlemans een ander tv-programma om zich op te storten. Dat heeft ze gevonden in De wereld rond met 80-jarigen. Elke vrijdag laat ze haar licht schijnen over de afgelopen uitzending.

Ik weet niet hoe het mijn medefans van De wereld rond… de afgelopen week is vergaan, maar ik heb toch best vaak de teaser met daarin de schreeuw van Rita voorbij zien komen. Zelfs zó vaak, dat de schreeuw een soort innerlijke ringtone was geworden. Zag ik onderweg op de fiets bijna een ongeluk gebeuren, hup, de schreeuw van Rita in mijn hoofd. Werd een pulletje bruut uit zijn ouderlijk nest gesleept door een hongerig beest: de schreeuw van Rita. Zelfs ’s nachts schrok ik weleens wakker van Rita’s schreeuw. Ik was dan ook blij toen er gisteren eindelijk duidelijkheid zou komen over waar die schreeuw nou precies toe diende.

Voor het echter zo ver was, werden onze troetelbejaarden eerst weer van hot naar her gesleept door Colombia, het land waar Rita’s kleinkinderen vandaan komen (hier begon ik inderdaad al iets te vermoeden). Het land ook dat door Dennis werd geïntroduceerd als het land van voetbal, cocaïne en Shakira. En nee Paul, Shakira is dus geen tempelgebouw. Al wordt ze wel op ongeveer dezelfde wijze verafgood, maar dat terzijde. Annie had uiteraard weer haar eigen kijk op de omgeving. Vanaf een hoogte van 3.150 meter op de Mount Monserrate was haar conclusie net zo helder als het uitzicht: ‘Colombia is heus wel een mooi land als je erop ken kijken. Maar als je erdoorheen moet, is het een ander verhaal.’

Dat ‘erop kijken’, kwam voor Diny helaas voortijdig ten einde. Wat trouwens ook al was weggegeven in de bewuste teaser. En dat terwijl zij en Herman ’s morgens nog wel hadden geconstateerd dat ze zich weer beter voelden. Niet dus. De fietspomp waar Diny om vroeg was niet voorradig en haar ‘grote grieze grutten’ hielp ook niet. Een tocht naar het ziekenhuis werd het. Waar SBS6 heel subtiel de muziek van Chasing cars onder had gemonteerd, zodat het meteen een Grey’s Anatomy-momentje werd. Tsja, het is een keuze.

Met Diny in het ziekenhuis bezocht de rest van de groep een sloppenwijk. En omdat het nou eenmaal lekker overzichtelijk is om mannen mannendingen te laten doen en vrouwen vrouwendingen mochten de mannen op een pleintje voetballen met de plaatselijke jeugd en kregen de vrouwen een ‘rondleiding’ door iets wat moest doorgaan voor een huisje. Een huisje dat Rita er nog best netjes uit vond zien. Uiteraard was Annie het daar niet helemáál mee eens, getuige haar ‘Als het regent liggen ze te zwemmen in bed.’

Na het bezoekje aan de sloppenwijk was het nog steeds geen tijd voor de schreeuw. Eerst moest er nog een potje tejo worden gespeeld. Bij deze Colombiaanse versie van bowlen moet je stenen in de klei mikken op papieren envelopjes met buskruit. Een spel dat Herman graag in Friesland zou willen introduceren, ‘alleen we komen niet zo makkelijk aan springstof als hier.’ De Colombiaanse versie van warme chocomel (mét stukjes gesmolten kaas) kon op een stuk minder enthousiasme rekenen. Gelukkig is rum een prima plan B.

Nog even het Vodafone-momentje van de week - Herman die een vluggertje maakte. In beschaafd Nederlands: een vlog - en toen was het dan écht tijd voor Rita. Rita die er geen idéé van had dat haar zoon, schoondochter en twee, dus uit Colombia geadopteerde, kleinkinderen haar spoedig in de armen zouden vliegen. Voice-over Irene Moors probeerde het aanstaande emomoment nog spannend te maken met een ‘hoe zal Rita reageren?’, maar dat hadden we dus al tig keer gezien in de teaser. Met die schreeuw dus. Niet spannend, wel mooi. De vraag die nu rest: zal Diny op tijd zijn hersteld voor háár droomwens..? Over een week weten we het.

Foto | De wereld rond met 80-jarigen

Bekijk ook:

Een paar mooie fragmenten uit deze aflevering

Natuurlijk het moment van de schreeuw:

Chocolademelk met kaas, het is niet aan Annie besteed:

De ouderen gaan met de kabelbaan de berg Monseratte op:

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden