null Beeld

Margriet vierde Internationale Vrouwendag met 80 lezeressen in het Amsterdam Museum

Op vrijdagmiddag 8 maart kwamen 80 Margriet lezeressen samen voor een middag vol inspiratie in het Amsterdam Museum. De datum was niet geheel toevallig. Het was namelijk internationale vrouwendag. Een bijzonder moment dat in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

De 80 lezeressen werden welkom geheten door hoofdredactrice Leontine van den Bos. Vervolgens deelden 7 stoere vrouwen uit de Gewoon Stoer campagne van Margriet hun inspirerende verhaal. Na alle presentaties was er tijd om de expositie ‘Gewoon Stoer’ in het museum te bekijken.

Opgeven is geen optie

Presentatrice Natasja Froger bezocht de middag samen met haar moeder. “Ik doe al van jongs af aan vrijwilligerswerk. Die glimlach die je bij mensen veroorzaakt als je iets voor ze kunt doen. Dat is onbetaalbaar. Die zorg voor je medemens is iets wat me heel erg is bijgebracht door mijn moeder. Ik ben dan ook heel blij dat ze hier vanmiddag bij is.” Natasja vertelde ook dat ze soms wel eens werd tegengewerkt, ook al probeerde ze iets goeds te doen. “Toen ik samen met mijn man (René, red.) werd benaderd om het programma ‘FF geen cent te makken' op te nemen was ik heel enthousiast. Daarmee konden we namelijk wekenlang primetime aandacht vragen voor De Voedselbank. Toen het bekend werd, kregen we een hoop commentaar over ons heen. Volgens de critici zouden we profiteren van de ellende van een ander. Toen ik dat hoorde, zat ik er wel even een dag doorheen. Uiteindelijk hebben we toch doorgezet. Voor mij is opgeven geen optie, ook al is het af en toe moeilijk. Uiteindelijk heeft het tv-programma precies opgeleverd wat ik ervan gehoopt had. De Voedselbank kreeg de aandacht die het verdiende. En er werden veel en mooiere producten gedoneerd."

Vertrouwen en vrijheid

Andere stoere vrouwen die kwamen spreken waren cardiologe Janneke Wittekoek, Marsha Pinedo, Politica Lilianne Ploumen, Anne Kien, Jolanda van den Berghe en Nienke Thurlings. Ook het verhaal van Liliane Ploumen zorgde voor kippenvel in de zaal. “Vertrouwen hebben in je eigen kwaliteiten, het vertrouwen dat je geschonken is door je vader en moeder. Dat is feminisme. De afgelopen jaren heb ik vele landen bezocht. Dat kan ik doen omdat ik dat vertrouwen heb. Ik hoop dat we dat door kunnen geven aan onze dochters en kleindochters.” Lilianne benadrukte ook dat we in Nederland blij mogen zijn met onze vrijheid. “De vrijheid voor meisjes om te zijn wie je bent, om seks te hebben met wie je wilt, om zelf te kiezen of je kinderen wilt, op zoek te kunnen gaan naar informatie. Die vrijheid gun ik iedereen. Lang niet al die vrouwen hebben die vrijheid.”

Fluister niet, laat je horen

Oprichtster van Jong Burn-Out, Nienke Thurlings was vereerd dat ze juist op deze dag mocht spreken. “Voor mij is Internationale Vrouwendag ieder jaar weer een feestdag. Ik voel me daar zo fijn bij, dat ik een dansje doe in mijn huiskamer. Vrouwen zijn niet alleen krachtig, maar ook véérkrachtig. Dat beperkt zich niet tot de 80 stoere vrouwen van de Margriet campagne. Ik heb het over miljoenen vrouwen wereldwijd, die door alles wat ze meemaken een verschil weten te maken voor zichzelf en voor een ander. De grootste groep mensen die een burn-out heeft is vrouw. Dat kom omdat vrouwen zichzelf wegcijferen. Waarom zouden we dat doen? Mijn advies is dan ook, fluister niet, spreek je uit, laat je horen.”

Laat je maar voor gek verklaren

Cardiologe Janneke Wittekoek, die onderzoek deed naar het verschil tussen het mannen- en het vrouwenhart, inspireerde met een video waarin ze liet zien hoe diverse vrouwen de afgelopen jaren voor gek werden verklaard. Omdat ze een marathon liepen bijvoorbeeld, of toen de eerst vrouw een basketbalteam ging coachen, of door 23 Grand Slams te winnen, een kind te krijgen en vervolgens terug te komen voor nog meer tennisprijzen. “Ook ik werd 20 jaar geleden voor gek verklaard, toen ik vertelde over de verschillen tussen hartklachten van mannen en vrouwen”, vertelt Wittekoek. “Dus tegen iedereen die ons voor gek verklaard, zou ik willen zeggen: prima, kijk maar waar ‘gek’ je kan brengen.”

Benieuwd naar de presentaties van alle stoere vrouwen? Hou dan komende week margriet.nl in de gaten. Hier kun je vanaf dinsdag elke dag een sessie terugkijken.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden