null Beeld

Margriet-molloten kijken finale Wie is de mol?: “Ik vind het geweldig, maar ik báál!”

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver… Dé finale van ‘Wie is de mol? 2019’. Voor de Margriet-molloten een spannende avond, waarbij we éindelijk erachter kwamen wie ons al die weken voor de gek heeft gehouden…

Let op: spoilers!

Wie is de mol 2019

Na 9 weken elke aflevering te hebben uitgeplozen werd eindelijk onthuld wie dit jaar de mol is. En dat was niemand minder dan Merel Westrik! Bij het bepalen van de winnaar ging het er bij zanger Nielson en actrice Sarah Chronis om wie de meeste vragen goed had beantwoord bij de laatste test. En zo won Sarah de pot van € 10.150, de laagste pot óóit. Hoewel dit toch een prettig bedrag is om te winnen, had dit ruim €47.000 kunnen zijn, als Merel niet zo goed haar best had gedaan als mol.

Arme Jamie

Het was een pijnlijk moment voor Jamie Trenité, toen bleek dat zijn bondgenootje Merel de mol was. “Ik heb haar dronken ondervraagd, meerdere avonden, ik heb alles gedaan”, lachte hij. “Ik vind het geweldig, maar ik báál!” Dat Merel in tranen was toen Jamie het spel moest verlaten was overigens niet geacteerd: “Ik verloor iemand die me vertrouwde.” Tja, in ‘Wie is de mol’ geldt zoals ze het in de intro al zeggen: “Trust nobody”.

Mollenacties

De mollenacties van Merel waren toch wel geniaal. Ze nam veel risico’s door tijdens verschillende opdrachten geld weg te pakken. Zo wilde ze tijdens de laseropdracht per se als tweede, om zo heel veel geld kwijt te raken. Ook met de opdracht waarin de kandidaten in tuktuks moesten rijden om via een bepaalde route Rik te vinden, wist Merel een hoop geld te verliezen. Maar haar actie waarbij ze tijdens het Jenga spel het blokje met ‘de mol’ op haar voorhoofd hield sloeg alles. Niemand heeft haar hierbij betrapt!

Soms ligt het antwoord recht voor je neus...

Tijdens het verjaardagsfeest van Jamie, schreven de kandidaten ‘Ik ben de mol’ op verschillende Jenga blokjes. Mijn oog viel hierbij op Rick Paul, die deze tekst opschreef waarna hij ineens van shirt was gewisseld. Vanaf dat moment dacht ik dat hij de mol was. Maar waar ik mij op had moeten focussen, was het feit dat toen Rick Paul deze woorden opschreef, Merel ze uitsprak: “En toen schreven we allemaal op; ik ben de mol”. Soms ligt het antwoord recht voor je neus, maar kun je het niet zien. Achteraf is het ook wel héél toevallig dat Merel de kaartjes pakte waarbij uiteindelijk twee rode schermen vertoond moesten worden bij de executie. Zoals Ellie Lust het al zei: “Dat kan alleen als je de mol bent”.

Verborgen aanwijzingen

In elke aflevering werd één opdracht vervangen door puzzelstukken op een meer, die te zien zijn in de intro. En als je de eerste letters van de namen van de verschillende opdrachten door elkaar husselt krijg je MOL IS IV. IV is het Romeinse cijfer voor 4. Merel komt als vierde persoon in de leader voor. Daarnaast vormen de puzzelstukken samen een portretfoto van Merel.

Eerlijk is eerlijk, achteraf kunnen we er eigenlijk niet om heen dat Merel de mol was. Op de Margriet redactie waren de meningen verdeeld, maar hadden een aantal het goed geraden. Was Merel jouw mol?

Beeld: AVROTROS

Ellen Smits
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden