null Beeld

Mantelzorger? Dit kun je vergoed krijgen

Als je voor een zieke ouder, kind of iemand anders zorgt, kun je recht hebben op een aantal vergoedingen. Zo kun je reis- en parkeerkosten vergoed krijgen en bestaat er extra kinderbijslag voor gehandicapte kinderen. Margriet zet de mogelijkheden op een rij.

Openbaar vervoer

Als degene die je verzorgt door een handicap niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer, kan hij of zij voor jou een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut. Je reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro's, trams, bussen en Regiotaxi. Lees meer over de kaart op ovbegeleiderskaart.nl.

Vergoeding reiskosten

Hoewel er geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers bestaat, vergoeden sommige gemeentes wel de reiskosten voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben. Informeer hiernaar bij je eigen gemeente.

Woon je samen met degene die je verzorgt en is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kun je de reiskosten voor het ziekenbezoek onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Deze kosten vallen dan onder 'specifieke zorgkosten'. Lees meer over de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Parkeerbeleid en –vergoedingen

Een aantal gemeentes verstrekt aan mantelzorgers een parkeervergunning. Daarmee kun je voordeliger parkeren in de buurt van degene voor wie je zorgt. Informeer ernaar bij de gemeente waar hij of zij woont.

Extra kinderbijslag

Ouders van thuiswonende kinderen die ernstig ziek of gehandicapt zijn, komen per 1 januari 2015 in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Alleenverdieners en alleenstaande ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen krijgen daarbovenop nog een extra bedrag aan kinderbijslag. Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Wat vergoeden zorgverzekeraars?

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding mogelijk. Maar sommige zorgverzekeraars hebben een aanvullende verzekering die een vergoeding geeft voor mantelzorg. Op de website vergoedingmantelzorg.nl vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars die een aanvullende zorgverzekering voor mantelzorg bieden.

Tegemoetkomingen voor extra zorgkosten

Degene die je verzorgt maakt mogelijk veel zorgkosten vanwege zijn ziekte of beperking. Voorheen kwam de Rijksoverheid daarin tegemoet met de Wet tegemoetkoming chronische zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatie eigen risico (Cer), maar deze regelingen zijn afgeschaft. Nu kun je om een tegemoetkoming vragen bij je gemeente. Deze bekijkt per situatie wat er mogelijk is. Elke gemeente bepaalt zelf welke regelingen zij daarvoor inzet en welke criteria zij hanteert. Bekijk daarnaast de mogelijkheden voor belastingaftrek van hoge zorgkosten.

Bron | mezzo.nl

Lees ook > Zorg jij voor iemand? Dan heb je hier recht op (als je zorg met werk combineert)

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden