null Beeld

Mantelzorg: ineens heb je als dochter de zorg voor je bejaarde moeder

"Ik moest altijd doen wat jij zei, nu doe je een keer wat ik zeg!" Als zij haar dementerende moeder te eten geeft en deze voor de zoveelste keer haar mond niet opendoet, schiet Carin (60) uit haar slof. De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als dochter de zorg voor je bejaarde moeder.

In de nieuwe documentaire Moeder aan de lijn volgt regisseur Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Met haar documentaire brengt Koop scherp in beeld hoe mantelzorg een leven kan beheersen en wat voor impact dit heeft op iemands leven.

Uit liefde en soms uit plichtsbesef

Elien, Carin en Hanna mantelzorgen uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. Want de rollen van ouder en kind draaien zich om. Een onderwerp waar steeds meer Nederlanders mee te maken zullen krijgen.

Verdubbeling behoefte aan mantelzorg

In 2017 gaven circa 4,4 miljoen Nederlanders (16+) mantelzorg. Hoewel elke volwassene in Nederland een potentiele mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben op hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen. Daarnaast hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Daardoor verhoogt de druk op familieleden, en ook op vrienden en buren die zich inzetten. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.

Mantelzorg bespreekbaar maken

Om het onderwerp mantelzorg beter bespreekbaar te maken, worden er in de maanden na de uitzending van de documentaire meet-ups door het land georganiseerd. Tijdens deze meet-ups wordt er gepraat over de impact die mantelzorg kan hebben op je leven. Meepraten onder leiding van Eric Corton kan in Groningen, Maastricht, Den Bosch, Barendrecht, Arnhem en Amsterdam.

Moeder aan de lijn

De film Moeder aan de lijn van New Amsterdam Film Company en Human ging op 1 oktober in première tijdens het Nederlands Film Festival en is op maandag 8 oktober te zien op NPO 2, gevolgd door acht meet-ups verspreid over het land.

Praten over de impact van zorgen

Om het onderwerp mantelzorg – en de overbelasting voor de zorggevenden die daarbij vaak komt kijken – beter bespreekbaar te maken, worden er in de maanden na de uitzending op 8 oktober meet-ups door het land georganiseerd. Tijdens deze meet-ups wordt er gepraat over de impact die mantelzorg kan hebben op je leven. Belangstellenden kunnen onder leiding van Eric Corton meepraten in Groningen, Maastricht, Den Bosch, Barendrecht, Arnhem en Amsterdam. "De zorg voor iemand van wie je houdt is zo vanzelfsprekend dat je er, zonder dat je het in de gaten hebt, bijna een dagtaak aan hebt", zegt Corton. "Daar kun je aan alle kanten hulp bij gebruiken...Daarom is het delen van elkaars ervaringen zo ontzettend belangrijk en zinvol."

Loesja de Bruin
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden