null Beeld

Man ‘trouwt’ opnieuw met zijn vrouw omdat hij niets meer van hun eerste huwelijk weet

De 71-jarige Bill Duncan stapte onlangs voor de tweede keer in het huwelijksbootje met zijn vrouw Anne. Tenminste, symbolisch. Om een best verdrietige reden.

Bill heeft Alzheimer en is vrijwel alles van zijn eerste huwelijk vergeten. Sterker nog: hij beschouwt Anne niet als zijn vrouw met wie hij al jarenlang samen is, maar als zijn nieuwe vriendin. Hoewel de aanleiding dus treurig is, was het voor het koppel een prachtige dag.

Aanzoek

Volgens de Britse The Times zijn Bill en Anne al achttien jaar samen. Hoewel het koppel twaalf jaar geleden al trouwde, kan Bill zich hier amper nog wat van herinneren. Sinds zijn diagnose heeft Anne de zorg van Bill op zich genomen, wat niet altijd even makkelijk is geweest. De dementie zorgde er namelijk ook nog voor dat Bill een spraakstoornis ontwikkelde, waardoor de communicatie tussen de twee extra moeizaam verloopt. Annes verbazing was dan ook groot toen Bill onlangs op zijn knieën ging en duidelijk hoorbaar om haar hand vroeg.

Menens

Bill raakte waarschijnlijk geïnspireerd toen het koppel vorige maand op de bruiloft van een familielid was. “Bill vertelde dat moment dat hij zo gelukkig met me is en dolgraag een officiële verbintenis met me wil”, zo vertelt Anne. “Hij vond het, ook al zijn we al twaalf jaar getrouwd, de hoogste tijd zijn jawoord te geven. Ik dacht dat hij zou vergeten dat hij me vroeg, maar de volgende dag vroeg hij me opnieuw. Toen wist ik dat hij het meende."

Lees ook: wist jij dat deze dingen tot dementie kunnen leiden?

Diepe indruk

Omdat de kans groot was dat Bill alles weer zou vergeten, heeft Anne de bruiloft zo snel mogelijk geregeld. En het was het allemaal waard: de hernieuwde verbintenis maakte namelijk diepe indruk op haar man. “Hij heeft het er dagelijks over en voelt zich de gelukkigste man op aarde. Het was - ook al zijn de omstandigheden verdrietig - toch voor de tweede keer de mooiste dag in ons leven. Dat vindt ook onze dochter Andrea die ons in de achtertuin begeleidde naar het ‘altaar’. Zij en ik zagen hoe Bill straalde. Wat er in zijn hoofd omging weten we niet precies. Hij beschouwt mij als zijn nieuwe vriendin, vrouw, waarmee hij oud wil worden. Dus ik gun hem dit ‘huwelijk’ van harte.”

‘Compleet andere man’

Hun tweede ‘huwelijk’ heeft een positieve invloed op hun relatie gehad. Bill is volgens Anne een compleet andere man geworden. “Sinds zijn diagnose zijn uitingen van genegenheid schaars geworden bij hem. Maar nu straalt hij en overlaadt hij mij dagelijks met kussen en knuffels. Ik kan zien dat hij nog steeds zielsveel van me houdt. En ik van hem. Ook al is hij de oude Bill niet meer en zal hij verder achteruit gaan.” Mocht Bill nog een keer op zijn knieën gaan, dan zal Anne zonder twijfel wéér ‘ja’ zeggen. “Ik doe alles om hem nog een paar momenten extra geluk te geven. Dementie mag dan wel onze herinneringen hebben vervaagd, we kunnen ook bouwen aan nieuwe.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Times

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden