null Beeld

Make-up liefhebbers opgepast: ‘asbest in make-up van HEMA en Douglas’

In make-up van HEMA en Douglas is asbest gevonden, meldt EenVandaag. Sporen van deze stof zijn gevonden in de B.A.E. loose powder foundation 2nd skin van HEMA en My Cheek Palette Blush van Douglas.

Van asbest is bekend dat het zelfs in kleine hoeveelheden kankerverwekkend kan zijn.

Asbest in make-up

EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) lieten verschillende make-upproducten door drie laboratoria testen op de aanwezigheid van asbestdeeltjes. Alle drie vonden ze die – los van elkaar - terug in producten van zowel HEMA als Douglas. Beide winkelketens haalden de make-up tijdelijk uit de winkel toen het programma ze op de hoogte bracht van de gevonden asbestsporen.

Opnieuw getest

HEMA heeft vervolgens zelf de B.A.E. loose powder foundation 2ns skin laten testen door twee laboratoria, namelijk TNO en Wesseling. Bij dat onderzoek is volgens de winkelketen geen asbest aangetroffen, waarna het product weer in de schappen gelegd is. Ook de My Cheek Pallete Blush van Douglas is in opdracht van de winkelketen nogmaals onderzocht; daar zijn bij de tweede test ook geen asbestdeeltjes gevonden. Deze is om die reden ook weer verkrijgbaar in de winkel.

Lees ook:

Dít effect heeft dagelijks make-up dragen op de gezondheid van je huid

Verschillende resultaten

De resultaten van de onderzoeken zijn dus enorm verschillend, maar dat is volgens het programma niet onverklaarbaar. De laboratoria die de winkelketens zelf inschakelden, gebruiken namelijk een andere onderzoeksmethode. Daardoor kunnen de tests dus andere resultaten hebben gekregen. Ook zou de asbest ongelijkmatig in de make-upproducten voor kunnen komen, waardoor de stof niet in alle monsters terugkomt.

Een woordvoerder van HEMA zegt daarentegen tegen Parool dat de testen van de laboratoria die gebruikt zijn door EenVandaag niet correct zouden zijn. Zij zouden het verschil tussen asbestdeeltjes en kalkdeeltjes niet kunnen zien. Douglas wil volgens de krant niet reageren op het onderzoek.

Kleine kans op gevolgen

In 2018 heeft het RIVM onderzoek gedaan naar de risico’s van asbest in make-up en concludeerde dat de kans op gezondheidsschade klein is. Een kleine kans, maar geen kans die helemaal uitgesloten kan worden, zegt de gezaghebbende professor Arthur Frank in EenVandaag. Wanneer je vervuilde make-up op je gezicht aanbrengt, kunnen de asbestvezels namelijk door de lucht dwarrelen en door inademing in je longen terechtkomen. Het kan veertig tot vijftig jaar duren voor dit tot longkanker leidt, maar het kan volgens hem wel degelijk. Het gebruik van asbest is in Nederland verboden.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | EenVandaag, Parool

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden