null Beeld

Mag je kerstverlof zomaar worden ingetrokken?

Heb je heerlijk rond de kerst een paar vrije dagen opgenomen, laat je werkgever je ineens een paar dagen van tevoren weten dat je tóch moet werken. Mag je kerstverlof zomaar worden ingetrokken? Of moet je in zo’n geval op je strepen staan en eisen dat je vrije dagen blijven staan?

Arbeidsrechtadvocaat Karel Leenhouts laat aan het AD weten wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.

Kerstverlof of toch niet?

Stel je voor dat er deze maand ineens een hele grote klus is binnengekomen en íedereen moet helpen om de opdracht voor het nieuwe jaar te klaren. En dat je werkgever aan jou vraagt of je wilt doorwerken met de feestdagen, ook al heb je eigenlijk vrije dagen opgenomen. Hoewel dit natuurlijk heel vervelend is, is volgens Leenhouts ‘niets onmogelijk’. Als het noodzakelijk is voor het bedrijf dat je toch komt werken, omdat de productie bijvoorbeeld anders stil komt te liggen, weegt het belang van de werkgever volgens hem altijd zwaarder.

Lees ook: mag een werkgever bepalen een proefdag niet uit te betalen?

Voorwaarden die gelden

Mocht je nu een vakantie hebben geboekt in die periode, dan is je werkgever wel verplicht om de schade van de geboekte vakantie te vergoeden. Mocht je nu al vrije dagen hebben opgenomen is er wel hoop: als een werkgever heeft besloten dat je geen vrij meer kunt krijgen rond de feestdagen, moet hij dit binnen twee weken na je verlofaanvraag schriftelijk mededelen en ook goed omschrijven waarom hij of zij je echt nodig heeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden