null Beeld

Mag je je mondkapje afdoen in het OV om iets te drinken?

Verplicht een mondkapje op in het openbaar vervoer. Voor velen voelt het nog wat onwennig of benauwd. Toch kun je wel een boete van 95 euro riskeren als je deze regel aan je laars lapt. Maar hoe zit dat eigenlijk als je, bijvoorbeeld bij de kiosk, een koffie to go hebt gekocht? Moet je die koud laten worden tot je bij je eindbestemming bent? Of mag je je mondkapje in het openbaar vervoer even af doen om wat te eten of drinken?

Een woordvoerder van de NS legt het uit.

Je mondkapje af doen in het openbaar vervoer

Zeker als je vaak met de trein reist is dat bezoekje aan de koffietent, voordat je de trein in stapt, misschien routine geworden. Eenmaal met mondkapje op in de trein loop je dan tegen een probleem aan. Hoe ga je die koffie nu opdrinken? Een woordvoerder van de NS schept, tegenover EditieNL, duidelijkheid: het is toegestaan om je mondkapje even kort af te doen om iets te eten of drinken. Hiervoor krijg je dus geen boete. Maar doe dit wel zo kort mogelijk, en hou het mondkapje de rest van de treinreis wel op. Voor de rest van het openbaar vervoer, dus: de bus, tram, metro en veerboten, is nog geen uitspraak gedaan door een woordvoerder. Maar het advies van de Rijksoverheid luidt hierbij nog steeds om het mondkapje op te houden en eten en drinken voor of na je reis te nuttigen.

Eigen verantwoordelijkheid

De woordvoerder van de NS legt uit dat de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de reizigers zelf ligt. Het is een regel van de Rijksoverheid, niet vanuit het spoorwegbedrijf. Het is daarom ook niet het doel van de NS om de coronamaatregelen te handhaven. Vandaar dat er tot dusver ook nog geen boetes zijn uitgedeeld voor het ontbreken van een mondkapje. In het hele openbaar vervoer zijn er tot nu toe 25 boetes uitgedeeld en was er altijd meer aan de hand dan alleen het niet dragen van een mondkapje.

Lees ook: Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Lege coupé, geen mondkapje

Ondanks dat het openbaar vervoer weer normale diensten rijdt, blijft het vaak iets rustiger dan normaal. Dat komt bijvoorbeeld omdat meer mensen thuiswerken, studenten buiten de spits kunnen reizen en omdat sommige mensen het openbaar vervoer toch meer mijden. Er is dus best een kans dat je een keer in een lege coupé komt te zitten. Daarom klinken er nu ook geluiden dat conducteurs het toestaan dat mensen hun mondkapje af doen als zij in een bijna lege trein zitten. De woordvoerder van de NS laat weten dit niet te kunnen bevestigen, maar dat hij het wel snapt dat conducteurs het de reizigers zo aangenaam mogelijk willen maken, als ze toch in een lege coupé zitten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden