null Beeld

‘Maak selfie met hond op National Dog Day en kom op voor viervoeters’

Vandaag, 26 augustus, is het National Dog Day en dan zetten Amerikaanse baasjes hun hond in het zonnetje. World Animal Protection Nederland roept hondeneigenaren op om een selfie of vlog met hun viervoeter te maken om daarmee te laten zien dat zij opkomen voor het welzijn van honden wereldwijd. 

In de tijd die het duurt om een 'dog selfie' te maken en te delen op Facebook – namelijk zo’n twee minuten – worden er volgens World Animal Protection Nederland over de hele wereld zo’n veertig honden gedood door mensen. Angst voor hondsdolheid (ook wel rabiës genoemd) is hiervoor de belangrijkste reden. De ziekte – een virusinfectie aan de hersenen – maakt vooral slachtoffers in Afrika en Azië.

Virus

Rabiës is een besmettelijke ziekte; het wordt op mensen overgedragen door een virus. Met het virus besmette dieren dragen het virus bij zich. Rabiës komt overal in de wereld voor, in Nederland bijna niet. Goed om te weten: iedereen die door een besmet dier is gebeten, gekrabd of gelikt, kan rabiës krijgen. Mensen kunnen elkaar niet besmetten, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er worden veel honden gedood vanuit het (verkeerde) idee dat daarmee de ziekte kan worden bestreden, legt World Animal Protection Nederland uit. Uit angst voor hondsdolheid worden de honden uit voorzorg massaal afgemaakt. Dit gebeurt door ze te vergiftigen, ze worden gestenigd of doodgeslagen. Veel beter is het natuurlijk om honden preventief te vaccineren.

Honden vaccineren

World Animal Protection houdt zich daarom al jaren bezig met vaccinatieprogramma’s tegen hondsdolheid. Door honden te vaccineren, registreren en steriliseren en voorlichting te geven aan inwoners in Afrika en Azië, kunnen honden worden beschermd tegen een pijnlijke dood. De organisatie wil voor het einde van 2020 honderdduizend honden hebben gevaccineerd, dit met steun van donateurs. Als zeventig procent van een hondenpopulatie is gevaccineerd, dooft de ziekte (overgedragen door honden) uit, zo stelt de dierenbeschermingsorganisatie.

Zo maak je een 'dog selfie'

World Animal Protection Nederland wil van de Amerikaanse National Dog Day op zondag 26 augustus een heuse Nederlandse Nationale Hondendag maken. De organisatie roept 'Nederlandse hondenvrienden' op een selfie of vlog met hun hond te maken en daarmee te laten zien dat zij opkomen voor het welzijn van honden wereldwijd. De organisatie ziet graag dat deze selfies en vlogs zondag op social media worden geplaatst en zijn voorzien van de hashtags #vooreenprikkie en #nationalehondendag.

Dierenvriend en World Animal Protection-ambassadeur Loretta Schrijver is betrokken bij de campagne.

null Beeld

Loretta in 2007 toen ze haar hond Flip ontmoette in het asiel. (Privéfoto)

Lees op de website van RIVM over de klachten die je kunt krijgen bij hondsdolheid en wat je kunt doen om rabiës te voorkomen.

Bronnen | worldanimalprotection.nl, rivm.nl

Foto's | iStock en privéfoto

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden