null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maak je graag een praatje tijdens het afrekenen? Dat kan binnenkort bij deze kletskassa’s

Waar sommige mensen juist haast hebben bij het afrekenen van bijvoorbeeld boodschappen, kan het voor de ander een moment zijn om éven een praatje te maken. Voor die laatste groep hebben we goed nieuws: er komen binnenkort zogenoemde 'kletskassa's'.

Ze bestaan al bij Jumbo, maar de supermarktketen opent er komend jaar nóg tweehonderd. De kletskassa's komen op plekken waar eenzaamheid veel voorkomt.

Kletskassa's

In het Brabantse Vlijmen bestaan deze kassa's al, en de eerstvolgende staan in Udenhout op de planning. Het praatje bij de kassa bevalt zo goed dat de supermarktketen het hoog tijd vindt om het op meer plekken mogelijk te maken. Ook een belangrijke reden hiervoor is dat de pandemie voor meer eenzaamheid heeft gezorgd.

Gratis koffie

Albert Heijn speelt hier ook al op in doordat je in de winkel gratis een bakje koffie kunt drinken. Dat zorgt ervoor dat mensen even een praatje maken met anderen en zo toch weer wat sociaal contact hebben.

Bij andere supermarkten waar nog geen kletskassa's zijn, scheelt het wel dat de zelfscankassa's in opmars zijn. Dit zorgt er volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) voor dat het minder druk is bij gewone kassa's, waardoor er daar meer tijd en ruimte is voor een praatje.

Tips tegen eenzaamheid

Voel jij je eenzaam of is dit door de lange periode van coronamaatregelen erger geworden? Schroom dan niet om anderen te vertellen hoe je je voelt en om om hulp te vragen. Zoek bewust contact met anderen, in de supermarkt (als dat zoals nu veilig kan), maar ook via (video)bellen of met de buren. Je kunt je ook aansluiten bij een (digitale) club of bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij een organisatie die je leuk vindt.

Lees ook: Waarom bellen net zo goed werkt als knuffelen tegen eenzaamheid

Bron | Metronieuws

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden