null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

‘Lucht in Nederlandse steden te ongezond om in te werken’

Luchtverontreiniging is, na roken, een van de grootste ziekteveroorzakers in Nederland. Nu blijkt dat de lucht in onze steden veel ongezonder is dan eigenlijk zou mogen. Recent onderzoek van de Gezondheidsraad heeft dit aangetoond .

Uit de studie, die eerder deze week werd gepubliceerd, blijkt dat veel mensen in een ongezonde leefomgeving werken. Hierbij komen ze dagelijks in aanraking met schadelijke stoffen. Milieudefensie stelt dat meer dan 20.000 mensen per jaar sterven als gevolg van aandoeningen die zijn veroorzaakt door luchtvervuiling.

Extreem vervuilde lucht

Werknemers mogen maar aan maximaal 1 microgram roetdeeltjes per kubieke meter lucht worden blootgesteld. In werkelijkheid ligt dit aantal een stuk hoger. Vooral werkplekken die dicht bij drukke wegen liggen, bevatten een extreem vervuilde lucht. Die is zo vervuild dat we er eigenlijk niet in zouden mogen werken, concludeert Milieudefensie.

De oorzaken van fijnstof

De oorzaken van de vervuiling liggen met name bij dieseluitstoot van wegverkeer en de uitstoot van ammoniak in veehouderijen. De mest van varkens, kippen en geiten stoot ammoniakgassen uit. Die gassen reageren in de lucht, wat bijdraagt aan het ontstaan van fijnstof. Volgens de Gezondheidsraad zijn dit oorzaken van ernstige luchtvervuiling die de politiek het eerst zou moeten aanpakken.

Recht op bescherming

Milieudefensie startte in 2016 al een rechtszaak tegen de staat, waarin ze meer maatregelen tegen luchtvervuiling eiste. Op 7 mei komt het gerechtshof met een uitspraak. Anne Knol van Milieudefensie noemt de ongezonde lucht in steden ‘volslagen idioot’. “We moeten in die lucht niet alleen werken, maar ook opgroeien, spelen, fietsen en oud worden. De politiek moet ons veel beter beschermen, want we kunnen niet kiezen welke lucht we inademen.”

Bronnen | Welingelichte Kringen, de Gezondheidsraad

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden