null Beeld

Longartsen zien opvallend weinig astmapatiënten met coronavirus op ic belanden

Hoewel het RIVM vanaf het begin van de coronacrisis heeft benadrukt dat astmapatiënten tot de risicogroep behoren, zijn er tot nu toe slechts een handjevol astmapatiënten met corona opgenomen in het ziekenhuis. Longartsen zijn er daarom niet van overtuigd dat mensen met astma daadwerkelijk meer risico lopen op een ernstig verloop van het coronavirus.

“Op basis van wat we nu weten, zijn er geen aanwijzingen voor”, zo laten longartsen aan RTL Nieuws weten.

Weinig astmapatiënten in ziekenhuis

Volgens het RIVM lopen mensen met chronische luchtweg- of longproblemen, waaronder dus ook astmapatiënten, een groter risico op een ernstig beloop van het coronavirus. Toch zien longartsen maar weinig astmapatiënten in het ziekenhuis of op de ic belanden nadat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. “Tijdens de eerste golf hebben we in ons ziekenhuis slechts één astmapatiënt op de ic gezien, en tijdens de tweede golf tot nu toe ook één. Dat is relatief weinig als je ziet hoe vaak astma in Nederland voorkomt", zo vertelt longarts Gert-Jan Braunstahl.

Lees ook:

Moet je ook een mondkapje om als je astma hebt?

Meestal mild beloop

Braunstahl behandelt tientallen patiënten met (ernstige) astma. Zo'n vijftien tot twintig van zijn patiënten raakten in het afgelopen halfjaar besmet met het coronavirus. “Er moesten twee mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, maar bij mijn meeste astmapatiënten heeft die corona-infectie een mild beloop gehad. Zij hadden milde klachten als verkoudheid, hoofdpijn en een grieperig gevoel.”

'Coronavirus lijkt geen trigger te zijn voor astma-aanvallen'

Wat Braunstahl vooral opviel, was dat het coronavirus de astma niet erger leek te maken. “Er is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar op basis van wat ik zag, lijkt het coronavirus geen trigger te zijn voor astma-aanvallen. Normaal kan een verkoudheid of griep de astma verergeren, maar dat zagen we bij het coronavirus dus niet gebeuren. De astmapatiënten met COVID-19 die ik heb gezien, werden niet benauwder door het coronavirus.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je

mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden