null Beeld

Linkshandig? Het begint al in de baarmoeder

Alle linkshandigen hebben het vast weleens gehoord: 'Goh, ben jij linkshandig?'. Op zich is dat niet zo vreemd: slechts tien procent van de wereldbevolking is namelijk linkshandig. Het is dus behoorlijk bijzonder als jij daarbij hoort. Maar waarom is eigenlijk maar zo'n klein gedeelte van de wereld linkshandig?

Er zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan, maar een recente studie laat heel andere resultaten zien dan voorheen.

Veel onderzoeken

De talrijke onderzoeken naar de oorzaak van links- of rechtshandig zijn, wezen erop dat dat aan genetische verschillen in de hersenen ligt. Maar volgens de onderzoekers van Ruhr University Bochem komt het juist door een genetisch verschil in de ruggengraat.

Motorcortex

Bij de oude onderzoeken werd gekeken naar de signalen die de motorcortex naar de ledematen stuurt. De motorcortex zit in de hersenen en bepaalt de hand- en armbewegingen die een foetus maakt. Door de bewegingen van foetussen te volgen, konden de onderzoekers bepalen of een kind links- of rechtshandig zou worden. Ze constateerden dat je vanaf de vijftiende week in de zwangerschap kunt zien of iemand links- of rechtshandig wordt.

Bij het onderzoek van Ruhr University Bochem werd er niet gekeken naar de hersenen, maar naar de ruggengraat. Er werd onderzoek gedaan bij vrouwen die tussen de acht en twaalf weken zwanger waren. De onderzoekers keken naar de bewegingen die de foetussen maakten in de buik. Ze voorspelden dat foetussen, die meer de rechterkant van hun lichaam bewogen, rechtshandige kinderen zouden worden. De foetussen die meer hun linkerkant bewogen, zouden later waarschijnlijk linkshandig worden. Toen de baby's geboren werden, kwamen de onderzoekers erachter dat alle baby's die hun rechterkant meer hadden bewogen in de buik, ook daadwerkelijk rechtshandig werden later. Van de baby's die hun linkerkant meer gebruikten in de buik, werd uiteindelijk een derde rechts- en bleef twee derde linkshandig.

Met andere woorden: het genetische verschil in de ruggengraat bepaalt al vanaf de achtste week of de foetus een links- of rechtshandig mens wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock

Beeld | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden