null Beeld

Lieke Lamb (43) nam Syrische vluchtelingen onder haar hoede: ‘Ik gunde hen de luxe van een goed bed in een eigen kamer’

Trendwatcher Lieke Lamb (43) nam dit jaar een groep Syrische vluchtelingen onder haar vleugels. Ze helpt hen op weg in hun nieuwe leven.

“Natuurlijk kun je in je eentje niets doen aan een oorlog in een ver land, maar je kunt wel proberen om hier in Nederland een verschil te maken. Zo ben ik vorig jaar Nederlandse les gaan geven aan een groepje Syrische vluchtelingen. De mannen, meestal tussen de 19 en 29 jaar oud, zijn het meest kwetsbaar in hun eigen land. Als ze zijn afgestudeerd moeten ze het leger in, daarom vluchten ze. Ik hoorde hun verhalen over de martelingen in de gevangenissen en over hoe hun familie wordt bedreigd. Ik leerde ze steeds beter kennen en bouwde een band met ze op. Ik kwam erachter dat ze bovenal behoefte hebben aan menselijk contact. Daarom organiseerde ik feestjes als er eentje jarig was en nodigde ik ze bij mij thuis uit. Ook bleef er af en toe één logeren, gewoon omdat ik ze de luxe gunde van één nacht even een goed bed en een eigen kamertje hebben. Toen we hoorden dat ze elk naar een andere locatie in Nederland zouden verhuizen, nam ik vijf van de jongens een weekend mee naar de boerderij van mijn ouders in Zeeland. ’s Avonds speelde mijn vader Arabische liederen op de piano. De stoere jongens die zich altijd zo groot hielden, begonnen mee te zingen en te huilen. Een van hen zei: ‘Het is de eerste keer sinds lange tijd dat ik weer een avond met een gezin doorbreng.’ Dan breekt toch je hart? Inmiddels woont de groep van zo’n dertig, veertig jongens kriskras door heel Nederland. Ik houd met de meesten contact via Whatsapp, regel koffiemaatjes en spullen voor ze via social media en rijd regelmatig op en neer naar Groningen, Doetinchem of Maastricht. Toch wilde ik nog iets extra’s doen om ze verder op weg helpen. Iets waar ze in de toekomst wat aan hebben. Ik begon bedrijven met ze te bezoeken om te laten zien hoe het hier in Nederland gaat. Zo ontstond het idee voor The Dutch Integration Network: vluchtelingen koppelen aan een bedrijf of organisatie. Gewoon om een dagje mee te kijken en wie weet wat er dan uit voortkomt. Het mooiste is: ze maken een praatje en worden even gezien, waardoor ze hun gevoel van eigenwaarde terugkrijgen. Het netwerk komt uit mijn koker, maar ik doe het niet alleen. Er is een geweldig team van vrijwilligers bij betrokken. Een deel van ‘mijn’ jongens is inmiddels statushouder, volgt een inburgeringscursus en heeft een eigen huisje. Langzaam vinden ze hun eigen plekje. Ze doen minder vaak een beroep op acute hulp, maar ik zal zeker een soort moederrol blijven vervullen. Wat ik dit jaar met hen heb opgebouwd, gaat niet zomaar voorbij.”

Kijk voor meer informatie op dutchintegrationnetwork.com

interview: julie de graaf. fotografie: marloes bosch. styling: esther loonstijn. visagie: nicolette brondsted.

null Beeld

Dit is afkomstig uit de reeks 'De kerstgedachte als levensmotto' uit Margriet 2016-53. Lees de andere interviews op Blendle, ook kun je editie 53 nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden