null Beeld

Lid Outbreak Management Team: ‘Het RIVM heeft het coronavirus onderschat’

Het RIVM heeft het coronavirus tot eind februari onderschat. Dat zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) en lid van het Outbreak Management Team (OMT) in NRC. “Het virus heeft heel Europa overvallen", zegt ze.

“Zeker in West-Europa was er een massale instroom van infecties door de wintersportvakanties, en onder meer in Nederland hadden we daar nog een extra aanjager bij: het carnaval.”

Coronavirus onderschat

“Ik zal nooit vergeten hoe het begon” blikt Timen terug in NRC. “Op vrijdag 21 februari sprak ik op een symposium in Amsterdam. Ik had me verdiept in de situatie in Europa: in Italië hadden ze drie coronagevallen, mensen uit China, die lagen sinds eind januari in het ziekenhuis. Verder helemaal niets." Op basis daarvan zei ze in haar praatje dat de risico’s op het coronavirus best meevielen hier. Ze had het coronavirus onderschat. “Daar ben ik later erg op aangevallen, ik denk terecht, ik was misschien overmoedig.”

Snelle verspreiding

Daarna ging de verspreiding namelijk heel snel: binnen drie dagen waren er honderden gevallen bekend in Italië, en ook hier in Nederland begonnen de testen. “Op maandag hebben we hier de ziekenhuizen gevraagd alle patiënten met onbegrepen longontsteking te testen. Op donderdag hadden we de eerste coronapatiënt. Binnen een paar dagen hadden we brandhaarden op verschillende plekken, en met twee weken zaten we in duizenden gevallen.”

Lees ook: Een coronavaccin in Nederland? Zo wordt bepaald wie er straks voorrang krijgt

Onwerkelijke situatie

Zelfs voor Timen, bijzonder hoogleraar infectieziektenbestrijding, was deze situatie ‘onwerkelijk’. “Ik geef al lang les aan medische studenten. Het concept lockdown kwam alleen aan bod in historisch perspectief, in tijden van de pest, of lokaal tijdens de grieppandemie in 1918.” Een lockdown in de westerse wereld van nu, was bijna niet voor te stellen. “Zelfs tijdens de grieppandemie van 2009 was dat niet aan de orde. We konden iedere uitbraak altijd goed binnen de perken houden met de bron- en contactopsporing, quarantaine, isoleren, testen. Dat hadden we goed op orde.” Maar omdat deze uitbraak zó overweldigend was en het coronavirus zich zo snel verspreidde, lukte dat nu dus niet. “De verspreiding was al zo wijdverbreid dat het alles enorm onder druk heeft gezet: de testcapaciteit, en ook de bron- en contactopsporing en de IC-opnamecapaciteit.”

Tweede golf coronavirus

Timen verwacht dat we dit najaar een tweede golf van het coronavirus krijgen. “Ik zie geen reden waarom dat niet zou gebeuren”, zegt de bijzonder hoogleraar infectieziektebestrijding. “Dit soort luchtwegvirussen, ook andere coronavirussen, gedijen in het winterseizoen. Bij alle grieppandemieën, ook die in 1918 en in 2009, was er in de zomer een lage transmissie, en kwam het in het najaar volop terug.” Maar hoe heftig die golf zal zijn, hangt van verschillende factoren af: hoe het virus zich ontwikkelt, of er al een vaccin is én hoe we ons gedragen. “In de herfst en winter zitten we meer binnen, op elkaar. Als we allemaal de regels 100 procent naleven, is er een kans dat we het heel beperkt houden”, zegt Timen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden