null Beeld

Let op: vanaf maandag is je telefoon écht verboden tijdens het fietsen

Het telefoonverbod voor fietsers hangt al een tijdje in de lucht. Aanstaande maandag is het dan echt zover. Als je vanaf dat moment nog met een telefoon in je hand op de fiets wordt gespot, kun je een boete van €95 krijgen.

Het verbod is al verschillende keren aangekondigd. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is nu een campagne begonnen om het appverbod voor fietsers nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Aandacht op de weg

Voor automobilisten en veel andere verkeersdeelnemers is het al verboden om te appen en bellen. Op 1 juli aanstaande komen daar dus ook fietsers bij. Van Nieuwenhuizen benadrukt dat alle verkeersdeelnemers, inclusief fietsers, hun aandacht op de weg moeten houden en niet op het scherm van hun smartphone. Een telefoon in de hand en fietsen gaan gewoon niet samen, stelt de minister. De slogan van de campagne is: ‘Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak.’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Mobiele elektronische apparaten

Het verbod geldt alleen als de fiets in beweging is. Als je bijvoorbeeld stilstaat voor een verkeerslicht, mag je wel je mobieltje vasthouden. Niet alleen je telefoon is trouwens verboden tijdens het fietsen. Geen enkel ‘mobiel elektronisch apparaat’ mag worden gebruikt als je aan het fietsen bent. Dus ook een tablet, muziekspeler of camera in de hand houden op de fiets kan je met ingang van 1 juli een flinke boete opleveren. In een houder mogen ze wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie.

Bestuurders tram

Volgens de nieuwe regels kunnen voortaan ook bestuurders van trams een boete krijgen als ze een mobieltje gebruiken. Het bedrag is even hoog als de boete voor automobilisten: €240. Bestuurders van brom- en snorfietsen zijn €160 kwijt als ze worden gesnapt met een telefoon in hun hand.

Bron | NOS

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden