null Beeld

Let op: valse RIVM-uitnodigingen voor vaccinatie in omloop

Mocht je één deze dagen een mailtje ontvangen van het RIVM met daarin een uitnodiging voor een coronavaccinatie, dan kun je ervan uitgaan dat deze nep is. Het RIVM heeft namelijk laten weten dat er momenteel nepmails rondgaan die heel echt lijken, maar dit niet zijn.

In de mail staat dat er een aanvraag voor vaccinatie in behandeling is bij Medicorps, maar het RIVM laat weten dat ze helemaal niet met hun samenwerken.

Coronavaccin is altijd gratis

In de mail staat dat je namens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt uitgenodigd voor een coronavaccinatie tegen betaling en dat de aanvraag in behandeling is bij Medicorps, een commercieel coronatestbureau. Volgens het RIVM gaat het echter om een neppe uitnodiging en is het geen officieel bericht. Daarnaast laten ze dus ook weten dat ze niet samenwerken met Medicorps én dat het ontvangen van een coronavaccin gratis is. Zodra je dus een uitnodiging ontvangt waarin staat dat je moet betalen voor een vaccin, weet je dus eigenlijk al dat het niet klopt.

Lees ook: GGD waarschuwt voor oplichters die ‘versnelde vaccinatie’ aanbieden voor € 71,95

Wat te doen?

Mocht je nu een dergelijke mail ontvangen dan is het volgens het RIVM belangrijk dat je niet op de links in de e-mail klikt, niet naar het genoemde telefoonnummer belt, maar de mail direct verwijdert én een melding maakt van fraude via www.fraudehelpdesk.nl.

Hoe weet je of een uitnodiging wel van het RIVM IS?

Eigenlijk is het heel simpel: want het RIVM verzendt uitnodigingen voor vaccinatie alleen per brief. Deze brief bevat ook al je persoonsgegevens. Zorgmedewerkers ontvangen weer een uitnodiging via hun werkgever. Mensen die door de huisarts worden gevaccineerd krijgen de uitnodiging van hun huisarts. Vanuit het RIVM worden géén uitnodigingen per mail gestuurd.

Bron | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden