null Beeld

Let op: tot vanmiddag is code oranje nog van kracht

Hoewel het niet meer zo hevig sneeuwt als gister, kun je maar beter nog niet de weg opgaan. Tot vanmiddag 12.00 uur geldt er code oranje in ons land, vanwege gladheid. Rijkswaterstaat roept mensen op om niet de weg op te gaan en de treinen van NS zullen ook maar ‘mondjesmaat’ rijden.

Het is ook nog flink koud buiten, met een maximumtemperatuur van -5 graden. Ook kan er van tijd tot tijd nog lichte sneeuw vallen.

Waarom code oranje?

Toch is de gladheid hetgeen waar je het meest voor moet oppassen: op sommige plekken kan het écht verraderlijk glad zijn. In het zuiden komt dat door sneeuw en ijsplaten, in het noorden door sneeuwduinen die gevaarlijke situaties opleveren. Volgens de Rijkswaterstaat kun je dan ook beter vanochtend nog niet de weg opgaan. De verwachting is dat code oranje na 12.00 uur wordt afgeschaald naar code geel, die dan de rest van de dag blijft gelden, vanwege gladheid door sneeuwresten.

Lees ook: Gladde wegen? De 5 belangrijkste tips als je dan gaat autorijden

Gevolgen van sneeuw

Het winterse weer heeft de nodige gevolgen: zo hebben veel mensen hun ochtendkrant vanochtend niet ontvangen, omdat het voor bezorgers te gevaarlijk was om de weg op te gaan. Ook zijn veel basisscholen vandaag nog gesloten, omdat het voor sommige leerkrachten, door het winterse weer, onmogelijk is om naar school te komen. Het is de bedoeling dat de test- en vaccinatielocaties van de GGD vandaag wel weer open gaan. Zondag waren deze namelijk gesloten vanwege het winterse weer. Volgens de GGD wordt er maandag met de regionale instanties gezorgd voor een veilige omgeving in én rond de locaties. Mensen die het vanwege code oranje alsnog niet fijn vinden om de weg op te gaan, kunnen hun afspraak verzetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden