null Beeld

Let op: dít zijn de meest gebruikte trucs voor oplichting via WhatsApp

WhatsApp is misschien wel één van de belangrijkste communicatiemiddelen die we tegenwoordig gebruiken. En helaas is dat ook internetcriminelen niet ontgaan. Continu zijn ze bezig met het bedenken van nieuwe trucjes om ons via WhatsApp geld afhandig te maken. NU.nl maakte een overzicht van de meest gebruikte vormen van oplichting via WhatsApp.

Welke trucs worden nu het vaakst gebruikt?

Even geld lenen

Eén van de trucs die tegenwoordig het vaakst wordt gebruikt, is die van een ‘bekende’ die via WhatsApp vraagt om geld. Hierbij gaat de crimineel online op zoek naar de gegevens en profielfoto van een familielid of vriend. Daar maakt hij vervolgens een WhatsApp-account mee aan. Hij laat het slachtoffer weten waarom hij een nieuw nummer heeft en vraagt vervolgens om geld. Het gaat hierbij bijna altijd om grote bedragen van 1.000 euro of meer en er zijn al heel wat mensen ingetrapt. Om ervoor te zorgen dat jij niet in deze manier van oplichting via WhatsApp trapt, is het belangrijk dat je nooit zomaar geld overmaakt via het medium. Klik ook niet op betaallinks als je niet 100 procent zeker weet dat deze van een bekende afkomt. Vertrouw je het niet? Probeer dan eerst de betreffende persoon te bellen en maak niks over totdat je degene via de telefoon hebt gesproken.

WhatsApp-bericht van de bank

Nog zo’n truc waar veel mensen intrappen, is die van een WhatsApp-bericht van een bankmedewerker. Hierbij stuurt een crimineel een berichtje dat van je bank lijkt te komen en waarbij ze toegang hopen te krijgen tot je app voor mobiel bankieren. Er wordt vaak gezegd dat iemand heeft geprobeerd om je bankrekening leeg te halen en dat je daarom de app voor mobiel bankieren opnieuw moet instellen. Hiervoor heeft de oplichter echter wel je bankgegevens nodig. Zodra je deze geeft zal hij proberen toegang te krijgen tot je bankrekening. Zorg ervoor dat je nooit maar dan ook nooit op WhatsApp-berichten van je bank reageert. Banken whatsappen namelijk niet.

Lees ook: 8x zo kun je een foute hondenfokker herkennen

Oplichting via Marktplaats

Ben je actief op Marktplaats, dan is het belangrijk om alert te zijn voor oplichting via WhatsApp. Een oplichter laat je weten dat hij graag tot aankoop wil overgaan en biedt vaak meteen de vraagprijs. Wel wil hij eerst graag je identiteit verifiëren, omdat er nu eenmaal veel oplichters actief zijn op WhatsApp. Hij vraagt een kopie van je bankpas en ID-bewijs, waarmee hij vervolgens toegang tot je bankrekening kan krijgen en het geld naar zichzelf zal overmaken. Nog een veelgebruikte truc is die van een Marktplaats-oplichter die via WhatsApp een betaalverzoek van 0,01 euro stuurt. Dit linkje leidt naar een website die lijkt op die van een bank, maar in werkelijkheid door de oplichter is gemaakt. Vervolgens worden je bankgegevens gestolen. Zorg er voor dat je nooit een kopie van je ID-bewijs of bankgegevens aan vreemden geeft en klik nooit op linkjes van mensen die je niet kent.

Vragen om verificatiecode

Criminelen zijn niet altijd op zoek naar je bankrekening, maar willen soms ook gewoon je WhatsApp-account overnemen, zodat ze op deze manier weer andere mensen kunnen oplichten. Bij deze manier van oplichting via WhatsApp, doet de crimineel zich voor als een bekende en zegt hij dat hij per ongeluk een WhatsApp-code naar je heeft gestuurd. Daarna vraagt hij of je de verificatiecode kunt doorgeven. Als je deze code geeft, kan de crimineel je WhatsApp-account op zijn eigen telefoon installeren en aan zijn eigen nummer koppelen. Zorg er daarom voor dat je nooit je verificatiecode aan iemand anders geeft, ook niet aan een bekende. Of schakel tweestapsverificatie in voor WhatsApp.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden