null Beeld

Laten teken zich uit bomen vallen?

In het voorjaar neemt het aantal teken in Nederland weer toe. Opletten dus, want elk jaar krijgen zo'n 25.000 Nederlanders de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Maar hoe komen de parasieten ook alweer op je huid terecht, en hoe kun je dit voorkomen?

Teken zijn parasieten die eruitzien als kleine, platte spinnetjes. Ze leven van het bloed van dieren en, als het zo uitkomt, van mensen. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, vallen teken niet uit bomen. Ze zitten vooral in hoog, schaduwrijk gras en tussen dode bladeren bij bomen of struiken. Van daaruit grijpen ze zich vast aan je broek en kruipen bijvoorbeeld naar je knieholte om zich vol te zuigen met bloed.

Eén op de vijf teken besmet

Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen, want één op de vijf is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dit klinkt verontrustender dan het is: de kans dat je lyme krijgt na een tekenbeet wordt volgens het RIVM op maar twee procent geschat. Dat lijkt dus mee te vallen, maar je wilt natuurlijk niet tot die twee procent behoren. En in absolute aantallen hebben we het toch nog over 25.000 mensen per jaar.

Zo voorkom je een tekenbeet

Gelukkig kun je heel wat doen om een beet te voorkomen. Zo is het verstandig om tijdens een uitstapje in de natuur bedekkende kleding (lange mouwen en een lange broek) en dichte schoenen te dragen, zodat teken niet direct op je blote huid kunnen klauteren. Als je na een wandeltocht weer thuiskomt, helpt het om alle kleding even los te kloppen en is het belangrijk dat je je (blote) lichaam controleert op teken. De parasietjes hebben een voorkeur voor knieholtes, oksels, de bilspleet, de rand van je haar en andere warme plekjes met huidplooien waarin ze zich kunnen nestelen.

DEET of lemon-eucalyptusolie

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan zich insmeren met een middel dat DEET bevat. Mensen die veel in contact komen met teken, zoals boswachters en hoveniers, worden door het RIVM geadviseerd dit te doen, en ook hun kleding ermee in te spuiten. Volgens medisch entomoloog Bart Knols kan ook een natuurlijk middeltje met citroen-eucalyptusolie de parasieten op afstand houden. Net als muggen, die ook niks van het middel moeten hebben.

Gebeten?

Een besmette teek draagt de lyme-bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt. Maar hoe eerder je de ongenode gast kwijt bent, hoe kleiner de kans dat de bacterie wordt overgebracht. Verwijder een teek dus meteen zodra je hem opmerkt. Dit doe je met een speciale tekenpincet (verkrijgbaar bij elke drogist) of een puntige pincet. In de video wordt uitgelegd hoe je een teek veilig en zorgvuldig verwijdert.

Rode ring of vlekvormige uitslag

Meestal herken je een 'foute' tekenbeet aan een rode ring rond de plaats van de beet, die geleidelijk aan groter wordt. Bij één op drie mensen ontstaat echter geen rode ring, maar een egaal gekleurde vlek. Zo’n vlekvormige uitslag is moeilijker te herkennen en onderscheiden van andere huidaandoeningen. Maar één ding hebben alle lyme-plekjes met elkaar gemeen: de uitslag breidt zich geleidelijk uit en wordt meestal groter dan vijf centimeter.

Kijk voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme op de website van het RIVM.

Bron | RIVM

Beeld | iStock

Ook goed om te weten

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden