null Beeld

Last van prikangst? Déze app moet je daar vanaf helpen

Wat als je dolgraag het coronavaccin wilt halen, maar dit niet durft vanwege prikangst? Dan kan een nieuwe app je hier misschien bij helpen: Elisabeth Huis in ‘t Veld ontwikkelde namelijk speciaal voor mensen met prikangst de app FAINT.

Deze app zou door middel van een spelletje het stressniveau van mensen die een inenting moeten halen aanzienlijk verminderen.

Onderzoek naar prikangst

Huis in ’t Veld, verbonden aan de Tilburg University en bloedbank Sanquin, deed eerder onderzoek naar prikangst. Volgens haar is het een veel voorkomend probleem. “Heel veel mensen kunnen onwel worden, ook al denken ze dat ze niet bang zijn. Dus ze worden duizelig, bleek, ze gaan zweten, krijgen hartkloppingen of moeten overgeven. Tot en met het verlies van je bewustzijn”, zo vertelt ze aan NOS. Prikangst is volgens haar echter een probleem dat tussen je oren zit. “Je hersenen reageren heel heftig op het zien van naalden en bloed. Dat kan ervoor zorgen dat je een heel heftige emotionele reactie krijgt.”

Lees ook:

Waarom zijn er zo veel mensen bang voor naalden?

Speciale app voor mensen met prikangst

Om te voorkomen dat je zo’n heftige reactie krijgt, is er nu een speciale app ontwikkeld voor mensen met prikangst, genaamd FAINT. Deze app bevat een spelletje dat je moet spelen vlak voordat je ingeënt wordt. Je moet hierbij een puzzel oplossen, maar tegelijkertijd houdt de camera van je telefoon door middel van warmtebeelden in de gaten wat je stressniveau is. Als je erg gestrest wordt, veranderen de kleuren in de app zodat je je stressniveau bewust minder kan laten worden. “We willen voorkomen dat je je in de wachtruimte zit op te vreten en dat je vol spanning bij de prik aankomt”, aldus In 't Veld.

Op zoek naar testers

Er is nu al een eerste versie van de game, maar volgens de hoofdonderzoekster zitten ze nog wel in het beginstadium van de ontwikkeling. Ze zoeken daarom mensen die de app alvast willen uitproberen en feedback willen geven. En specifiek met bloeddonoren hopen ze de app verder vorm te geven. "Omdat zij hem uiteindelijk gaan spelen en weten hoe ongemakkelijk je je kunt voelen vlak voor een donatie. Daarom zoeken we donors om de game te testen en ons te laten weten wat ze ervan vinden. Dat kan gewoon thuis vanaf de bank, ze hoeven niet naar een afnamelocatie te komen."

Híer kun je de app downloaden

Ga jij binnenkort een prik halen en lijkt het jou wel wat om de app te proberen? Je kunt hem nu gratis downloaden voor je iPhone via www.ainar.io. Heb je een Android-toestel? Dan kun je een mailtje sturen naar info@ainar.io om een download toegestuurd te krijgen. Je hoeft overigens niet bang te zijn om naalden tegen te komen in het spel: het enige wat je hoeft te doen is de puzzel op te lossen door deze in te kleuren met je vinger en je feedback door te geven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Sanquin

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden