null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Langer dan een week op vakantie geweest? Doe bij thuiskomst meteen dít 

Jaarlijks zijn er honderden meldingen van legionellabesmettingen, omdat mensen de gevaren onderschatten van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Als vakantieganger doe je er daarom áltijd goed aan om je leidingen goed door te spoelen bij thuiskomst, om de legionellabacterie geen kans te geven.

Daarvoor waarschuwt Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

Vermenigvuldiging legionellabacterie

De kwaliteit van leidingwater verslechtert als de leidingen lang niet worden gebruikt en het water boven de 25 graden uitkomt. De kans op vermenigvuldiging van de legionellabacterie neemt dan toe. Ook blijven bepaalde stoffen achter in stilstaand water, zoals metalen uit de drinkwaterleiding.

Dodelijke infectie

De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en griep veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie zelfs dodelijk zijn. Besmetting ontstaat vooral door het inademen van waternevel. De bacterie nestelt zich zo in de longen.

Vakantie en corona

Alle kranen even openzetten dus, als je thuiskomt. Ziek worden na een heerlijke vakantie zou natuurlijk heel vervelend zijn. Dit geldt anno 2020 overigens ook voor besmetting met het coronavirus, dat je nu natuurlijk over heel de wereld kunt oplopen. Wil jij graag naar het buitenland op vakantie, maar wel in een land waar geen code oranje of rood geldt wat corona betreft? Houd dan goed deze reiswijzer in de gaten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Foto | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden