null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Labradors met déze kleur vacht leven het minst lang

De labrador is al jaren het populairste hondenras. We zijn dol op de vriendelijke retriever, de gezinshond bij uitstek, die we dan ook het liefst zo lang mogelijk bij ons houden. 

Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het van de kleur vacht van de labrador afhangt, hoe lang hij leeft. En daarbij komen de bruine rakkers er het slechtst vanaf.

Elf jaar

Onderzoekers van de universiteit van Sydney in Australië namen 33.320 labradors onder de loep. Wat opviel, is dat de levensverwachting van zwarte en beige labradors 12,1 jaar was, terwijl de bruine niet ouder werden dan gemiddeld 11 jaar.

Huidaandoeningen en oorontstekingen

Hoe kan dat toch, dat de bruine labrador de zwakste in zijn soort is? Nou, volgens de onderzoekers kampen die kleur labradors het meest met huidaandoeningen en oorontstekingen. En dat zou allemaal komen door de manier van fokken. Het gen voor een bruine vacht is recessief: om bruine puppy's te krijgen, zullen beide ouders het gen voor die kleur moeten dragen. Dat maakt de genenpool voor fokkers een stuk beperkter. En dat betekent ook, dat als er eenmaal een ziekte onder deze hondensoort heerst, die generatie op generatie wordt doorgegeven. Et voilà: een vicieuze cirkel.

Oproep aan fokkers en dierenartsen

Een bruine labrador is prachtig, maar het is natuurlijk heel verdrietig dat het beestje om de kleur van zijn vacht minder lang leeft. Daarom hopen de onderzoekers dat fokkers en dierenartsen met deze informatie een oplossing vinden voor de gezondheidsproblemen van het ras en ze in de toekomst misschien zelfs kunnen voorkomen.

Bron | The Independent

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Met deze truc verwijder je in een handomdraai hondenharen van je tapijt:

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden